20. 02. 2020. godine Izložba ˝Džemal Bijedić 1917-1977

Picture1

Džemal Bijedić bio je izuzetan čovjek, ministar u Vladi, predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine. Učinio je puno za jačanje i ravnopravnost BiH u SFRJ. Radio je na afirmaciji muslimanskog identiteta, najzaslužniji je što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine Muslimani kao nacija, dobili svoj statuts u tadašnjoj Jugoslaviji.

Poginuo je 18. janauara 1977. godine a još se govori o njemu i njegovom političkom djelovanju i širenju vrijednosti antifašizma.

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla 20.02.2020.godine je otvorena izložba “Džemal Bijedić 1917-1977”.

Izložba fotografija hronološki prati život i rad Džemala Bijedića od studentskih dana, njegovog učešća u Drugom svjetskom ratu, gdje je najviše vremena proveo u Sjeveroistočnoj Bosni, tačnije u Tuzli i Gradačcu, a kao pripadnik 6. Istočnobosanske brigade prošao je i golgotu Sutjeske. Nakon rata, prati njegovo obavljanje važnih funkcija u političkom životu Bosne i Hercegovine.

O Džemalu Bijediću govorio je prof.dr. Husnija Kamberović

Direktorica BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović kazala je da izložba ostaje otvorena 15 dana, a priprmeljena je kao uvod u obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

(Preuzeto: tuzlarije.net)

Meni