BKC TUZLA: Svečanim koncertom ˝Iskre˝ proslavile 45. rođendan

image001

Jubilej 45. godina rada i postojanja tuzlanske “Iskre” obilježile su svečanim koncertom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Priča o Iskrama započela je 1974.godine i u njoj su učestvovali mnogi, a najveći pečat ostavio je osnivač ansambla pokojni Slavko Jović, koji je preminuo 2014. godine u 75 godini života. Zahvaljujući njemu kroz Ansambl Iskre Tuzla je imala svog ambasadora kulture. Nema mjesta u bivšoj Jugoslaviji gdje “Iskre” nisu nastupale, a snimale su emisije za sve televizije tadašnje Jugoslavije.

Iskre su jedna velika porodica u kojoj je svaka od članica pronašla svoje mjesto.

– Mi smo uvijek tu jedna za drugu i kad pjevamo, ali i kad tugujemo. Svima nama to puno znači, da znamo da u ovim teškim vremenima uvijek imamo prijateljice na koje možemo računati. To je zaista velika stvar, kazala su nam “Iskre”.

Na veliki jubilej Ansambl “Iskre” je uz stručno rukovodstvo profesora Damira Beganovića i korepetitora Jasenka Džambića, pred mnogobrojnom publikom izveo 17 kompozicija. Publika je bila u prilici da posluša neke stare kompozicije, potom nove aranžmane, te neke do sada ne izvođene kompozicije. Publika je svaku od kompozicija ispratila dugotrajnim apluzom. Nije iznenađujuće ako kažemo da iza tako dobre izvedbe stoje sati i sati vježbanja, međutim članice “Iskri” ističu da im rad u ovom ansamblu predstavlja istinsko zadovoljstvo.

Gosti koncerta bili su Nedim Čitaković na harmonici te tuzlanski pjevač Hame Nalić. Zaslužnim pojedinicima i institucijama “Iskre” su uručile zahvalnice.

Meni