Javni poziv svim zainteresiranim za učešće na 10. Bijenalu “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”

bkc

logo bkc

NALJEPNICE ZA AUTORE MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDJE!

Na temelju Pravilnika o radu 10. Bijenala Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine broj: 312/19, usvojenog na sjednici Upravnog odbora Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona dana 03.07.2019. godine, Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona raspisuje

Javni poziv svim zainteresiranim za učešće na 10. Bijenalu “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”

Na 10. Bijenalu „Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (dalje: Bijenale) mogu učestvovati svi punoljetni umjetnici koji pripadaju likovnoj umjetnosti Bosne i Hercegovine (dalje: BiH), koji žive u BiH ili u inostranstvu, kao i umjetnici (gosti Bijenala) koji nisu državljani BiH.

Službeni jezici Bijenala su bosanski/hrvatski/srpski i engleski.

Konkurs je otvoren za sve umjetnike koji prihvataju uslove Pravilnika. Izbor teme i tehnike je slobodan. Za izlaganje će biti prihvaćeni samo oni radovi koje Umjetnički savjet bude vrijednovao kao djela visokog profesionalnog i umjetničkog dometa. Umjetnici konkurišu sa najviše 3 rada u jednoj ili više kategorija.

Izložbene kategorije su: 1. crtež; 2. grafika; 3. slikarstvo; 4. skulptura i instalacija.

Maksimalne dozvoljene dimenzije za radove iz kategorija crtež, grafika i slikarstvo iznose 10 x 10 cm, a ukoliko postoji paspartu 20 x 20 cm. Radove ne stavljati u ramove ili bilo kakve okvire. Za radove iz kategorije skulptura i instalacija (u tri dimenzije), dimenzije su 10x10x10 cm. Neopremljene radove Organizator će adekvatno opremiti za izlaganje. Za opremljene radove (okvir, ram) Organizator ne snosi nikakvu odgovornost pri prijemu ili vraćanju radova.

Svi radovi moraju biti potpisani, sa označenim pravcem postavljanja (oznaku postaviti na poleđini rada ili dati uputstvo o postavci). Na poleđini čitko štampanim slovima napisati ime i prezime autora, tačnu poštansku adresu, kontakt telefon, naziv djela, tehniku rada, godinu nastanka i sve na obrascu koji šalje Organizator, a koji može biti i kopija obrasca poslanog od Organizatora. Navedeni podaci će biti iskorišteni pri izradi kataloga.

Prijem radova vrši tehnička komisija koju imenuje Organizator. Tehnička komisija će odbiti sve radove koji odstupaju od zadatih dimenzija. Radovi odbijeni na ovaj način biće vraćeni autorima.

Autori koji žele pokloniti radove Organizatoru, navode to na atribuciji djela. Poklonjeni radovi će biti vraćeni autoru ukoliko Umjetnički savjet ne prihvati ni jedan od radova za izlaganje.

Izložbenu selekciju radova, te koncept postavke vrši Umjetnički savjet koji imenuje jednog od članova savjeta kao kuratora izložbe. Obavještenje o rezultatima selekcije će biti dostupni na stranici Organizatora.

Na prijedlog Umjetničkog savjeta radove će ocjenjivati i nagrađivati Stručni žiri od pet članova, uključujući jednog člana iz reda Organizatora.Organizator zadržava pravo da potvrdi članove Stručnog žirija, te u slučaju spriječenosti pojedinih članova da imenuje drugog člana bez sazivanja upravnog odbora. Odluke Stručnog žirija su konačne.

Nagrade Bijenala su: Grand Prix, kao i četiri ravnopravne nagrade, te nagrada Aleksandar Aco Adamović, za umjetnički doprinos u afirmaciji i promociji minijature, male ili sažete forme u likovnoj umjetnosti. Ovom nagradom mogu biti nagrađeni i autori koji nisu državljani BiH. Nagrađeni radovi se vraćaju autorima.

Organizator će publikovati tipski katalog selektovanih radova, sa kataloškim podacima i reprodukcijom jednog rada iz kategorije za koju se autor prijavio ili ako je autor izlagao u dvije ili više kategorija, njegov rad će biti reprodukovan i u tim kategorijama.

Autori se odriču prava naknade za reprodukovanje rada u katalogu, kao i za propagandu izložbe u cjelini.

Svaki izlagač uz povrat svojih radova dobija i primjerak kataloga bez naknade. Katalog i radovi moraju biti dostavljeni do 27. decembra 2020. godine.
U slučaju nepredviđenih i vanrednih okolnosti izložba neće biti održana.

Kalendar manifestacije
Selekcija radova, koncept i priprema za izložbu 5. i 6. oktobar 2019. godine.
Žiriranje radova 12. i 13. oktobar 2019. godine.
Svečano otvaranje 10. Bijenala je 20. oktobar 2019. godine u 19,00 sati u Galeriji JU
BKC TK Tuzla.
Izložba traje od 20.10 – 20.11.2019. godine.
Rok za povratak odbijenih radova 28. februar 2020. godine.

Nagrade
Nagrađeni autori dobijaju plakete Bijenala.
Nagrađeni autor Grand Prix Bijenala dobija repliku bika (originalna bronzana iskopina iz okoline Tuzle, smatra se da je originalni primjerak bio privjesak) sa postamentom 10x10x10 cm (kamen, bronza).
Organizator je dužan nagrađenim autorima organizirati samostalne izložbe u 2020. godini, uz štampanje kataloga, plakata, medijsku promociju, plaćeni smještaj, te dnevnice za dva dana boravka u Tuzli. Izložbe će biti organizirane u Galeriji JU BKC TK Tuzla.

Radovi za 10. Bijenale se moraju dostaviti najkasnije do 28.09.2019. godine, lično ili putem pošte na adresu:
JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona
Ulica Mije Keroševića Guje broj 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
(sa naznakom: Za 10. BUM BiH)

Detaljnije informacije o 10. Bijenalu „Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” možete dobiti elektronskom poštom, upitom na mail: [email protected] ili pozivom na broj telefona ++ 387 35 28 22 96.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar
Tuzlanskog kantona
Rukovodilac Odjeljenja galerijsko-scenskih poslova
/Hari Ejubović, prof. umjetnosti/

 

NALJEPNICE ZA AUTORE MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDJE!

Meni