Koncert klasične muzike”Notama kroz svijet” oduševio tuzlansku publiku

koncert 1

Pred brojnim ljubiteljima klasične muzike u nedjelju 02.12.2018.godine BKC – u Tuzla održan je koncert klasične muzike “Notama kroz svijet” u okviru 2. Godišnjeg susreta mladih bh umjetnika.

Bosanski kulturni centar bio je koproducent i domaćin manifestacije koja se drugu godinu za redom održava u Tuzli u organizaciji Udruženja za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju “Star Art”.

“Drugu godinu za redom okupljamo mlade umjetnike iz Tuzle, učenike i studente muzike, te umjetničke profesionalce oko projekta koji za cilj ima razmjenu iskustava i povezivanje ovih talentovanih mladih ljudi, ali i njihovo zajedničko predstavljanje pred publikom u rodnom gradu. Presretni smo što imamo kontinuitet održavanja i što se polako, ali sigurno razvijamo” – ističu u Udruženju “Star Art” iz Tuzle.

Radi se o mladim umjetnicima koji su skupa odrastali pod okriljem Muzičke škole u Tuzli ili se još uvijek školuju u Tuzli. Ideja ovog projekta je zajednički nastup mladih muzičara različitih starosnih kategorija od učenika osnovnih škola, do profesionalnih muzičara.

Ovogodišnji učesnici susreta su dva višestruko nagrađivana učenika Osnovne muzičke škole, gitarista Armin Smajić i violinistica Asja Merdić.

Iz Beograda je na 2. Godišnji susret mladih umjetnika stigla, također višestruko nagrađivana, violinistica Katarina Pavljašević. Ova Tuzlanka trenutno je na školovanju u Srednjoj muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi profesorice Biljane Stevanović.

Među učesnicima su i dvije studentice muzike, klaviristice Sarah Skopljak sa Slobomir Univerziteta u Bijeljini i Nadira Ajanović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja se nakon četiri godine po prvi put predstavila u rodnom gradu.

koncert 2

(Preuezeto: tuzlarije.net)

Meni