BKC Tuzla: Otvorena 40. Selektivna izložba članova ULU TK

selektivna izlozba 1

U petak, 23.11.2018.godine u Galeriji BKC-a Tuzla otvorena tradicionalna Selektivna izložba članova ULUTK, koja je organizovana povodom Dana državnosti BiH. Javnosti se predstavilo više od 50 autora sa oko 80 djela.

Najviše je umjetničkih slika koje su rađene raznim tehnikama sa vrlo šarolikim motivima.

– Tu su i crteži, skulpture, instalacije i likovni eksperimenti. Autori pričaju priču o zemlji Bosni, koja je mjesto vjekovnog uvažavanja različitosti, ali i mjesto preplitanja i egzistiranja suprotnosti, u neobjašnjivoj simbiozi i trajanju. Izloženi radovi vode nas kroz povijest zemlje Bosne, sve od Kralja Tvrtka, pa do modernog vremena globalizacije, uspostavljajući egzistencijalni okvir u kojem svoj smisao i razlog postojanja traže i rat i umjetničko djelo, zapisao je Mehmed Meša Pargan, novinar i publicista u katalogu pripremljenom za ovu izložbu.

Već četvrtu godinu u okviru Selektivne izložbe BKC Tuzla je dodijelio nagrade najboljim autorima za afirmaciju i doprinos likovnoj kulturi i umjetnosti, a nagrada je samostalna izložba u narednoj godini. Ove godine nagrađeni su Omer Smajlović, Željko Peštić, Mustafa Beširević i Gordana Mehmedović.

40. selektivna izložba ULUTK pokazala je istnačani senzibiltet umjetnika, kao i širinu i bogatstvo umjetničkog svijeta, u kojem priliku imaju svaki umjetnik i svako umjetničko djelo, da donesu poruku i svijet učine boljim.

Izložba ostaje otvorena do 04.12.2018.godine.

Meni