Svečano otvoren Tuzla film festival: Filmovi podijeljeni u pet kategorija

image034

Redatelj Miloš Avramović večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počeo sedmi Tuzla film festival

Projekcijom filma „Južni vetar“, redatelja Miloša Avramovića večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počeo sedmi Tuzla film festival. U narednih sedam dana posjetitelji će imati priliku pogledati više od 100 fimova podijeljenih u pet kategorija, dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani, i future generatiom short films.

„ Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, ove godine je pristiglo 800 filmova zbog čega smo odlučili da festival traje duže nego prethodnih godina. U okviru osam dana festivala bit će upriličena projekcija 120 filmova, kazao je Boris Balta direktor i osnivač Tuzla film festivala.
Crvenim tepihom prošetali su poznati iz cijele Bosne i Hercegovine i mnogobrojni Tuzlaci i Tuzlanke. Ovogodišnji festival trajati će još narednih sedam dana u Gradu soli.
Nakon svečanog otvaranja publika je imala priliku pogledati film „Južni vetar“. Film „Južni vetar“ govori o beogradskim mangupima, brzoj vožnji, i potrazi za boljim životom. Glavnu ulogu u filmu ima vozač kojeg igra Miloš Biković, a u filmu su se pojavili i poznati glumci starije generacije od Dragana Bjelogrlića, preko Srđana Todorovića, do pokojnog Nebojše Glogovca.

Pored filmova organizatori su pripremili radionice na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i kafe sa poznatima.
Zatvaranje Tuzla film festivala predviđeno je 19.oktobra, a laueratima će biti dodijeljene „Vile Tuzla film festivala“. Ove godine dodijeliti će se i nagrada „Otto Englander za scenarij i nagrada za doprinos razvoju umjetnosti Tuzle.

(Preuzeto:avaz.ba)

Meni