Tuzlaci uživali u zvucima saza i sevdalinke

image001

Malobrojna publika je u subotu veče uživala u prelijepom ambijentu Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u neponovljivoj izvedbi sevdalinki uz sekciju sazlija Abdulaha Avde Vrabca UKUD – a “Zvonko Cerić” Tuzla.

{youtube}hk7CNgcKNB8{youtube}

Sazlije i vokalni solisti Safet i Edhija Džinić, Zekija Suman, Alma Subašić i Safet Dedajić su se predstavili repertoarom rijetko izvođenih i gotovo zaboravljenih sevdalinki, te su posjetioce odveli u neko prošlo vrijeme.
Prema riječima Murata Vrabca, predsjednika pomenute sekcije, na koncertu je nastupilo petnaest sazlija, istinskih zaljubljenika u ovaj žičani instrument.

– Cilj nam je saz sačuvati od zaborava, ali i potaknuti mlade da se približe i upoznaju sve ljepote koje nudi ovaj instrument. Nadam se da je publika zaista uživala u pravoj izvornoj sevdalinci, jer ovakvo nešto dugo zaista nije bilo upriličeno u Tuzli – dodao je Vrabac za Tuzlarije.

Zvucima saza ljepotu ove večeri upotpunili su: Rajko Simeunović, Avdo Lemeš, Šukrija Trako, Zamir Hadžiabdić, Mevludin Salkanović, Asim Čakal, Safet Bećirević, Sulejman Šarić, Enes Imamović i Murat Vrabac. Svojim nastupom koncerti su uljepšale i gošće, članice Gradskog vokalnog ansambla “Tuzlanke”.

U narednom periodu planirano je i pokretanje škole saza koja dosad nije djelovala na području Tuzlanskog kantona.

Ovaj jedinstveni koncertni program održan je u povodu obilježavanja 20. godišnjice postojanja i rada Bosanskog kulturnog centra Tuzla, a ujedno i poklon svim Tuzlacima za 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Meni