9. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH”: Predstavljamo nagrađene radove

image001

Deveto izdanje Bijenala “Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BiH), kojem je tradicionalno domaćin Bosanski kulturni centar, održava se do 20. 11. 2017. godine u Tuzli. Kako smo ranije pisali, Grand Prix ovogodišnjeg Bijenala i nagradu za crtež osvojio je Tuzlak Mujo Grbić.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu dr. art. Svetislav Cvetković, prof. dr. Senadin Musabegović i dr. Maja Hrvanović, stoji da rad Muje Grbića zadovoljava kriterije minijature, kroz mikrokosmos izražava se makrokosmos, te u pejsažima možemo prepoznati njegovu sopstvenu intimu.

U kategoriji slikarstva nagradu je dobio Enes Kavgić iz Tuzle uz obrazloženje u kojem se kaže da njegov rad predstavlja najintezivniji likovni izraz kojim se iznutra promišlja forma, te se može primjetiti njegova likovna obdarenost u slaganju boja. U kompoziciji sve je uobličeno.

Za rad Muhameda Bajramovića, koji je proglašen najboljim u kategoriji skulptura, navodi se da je autor na skulpturalan način osmislio formu kvadrata. Radi se skulpturi koja promišlja vlastiti i likovni identitet, naveli su članovi žirija.

Specijalnu nagradu “Aleksandar – Aco Adamović”, nagradu koja je dobila ime po pokojnom likovnom kritičaru i historičaru umjetnosti, koji je dao svoj doprinos Bijenalu umjetnosti minijature BiH, dobio je Darko Jovanović iz Osijeka (Hrvatska). Na njegovom radu može se primjetiti da se kroz reduciranu formu ekspresivno izražava figuracija, a snažni kontrast održava unutrašnju samoću.

U okviru ove manifestacije, kojom se više od decenije promoviše minijatura kao značajan segment likovne umjetnosti publika je u prilici pogledati 455 radova od 149 autora iz raznih krajeva svijeta. Cilj manifestacije je da sačuva minijaturu i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni