Mališani u Janji uživali u predstavi ˝Bosanska bajka˝

1

U Domu kulture u naselju Janja sinoć je u okviru manifestacije “Ljetne večeri” izvedena predstava za djecu “Bosanska bajka”.

Radi se o 12. izvođenju predstave koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Mališani, ali i stariji stanovnici Janje su uživali u predstavi koja govori o vrijednostima i bogatstvu naše domovine, te njeguje bosansku kulturu, tradiciju i običaje.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna.

U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim boanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

Predstava je izvedena uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a tokom ovog mjeseca će biti izvedena i u drugim povratničkim sredinama. Radi se o jedinstvenom projektu podrške povratničkoj djeci.

Meni