Promovisana zbirka “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”

29 07 bp promocija knjige1

Zbirka pjesama “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, autora profesora Šahbaza Jusufovića, promovisana je večeras u Centru za kulturu, u okviru pratećeg programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

U želji da sačuva sevdalinku od zaborava, profesor muzike iz Tuzle, Šahbaz Jusufović, uspio je da objavi dvotomnu zbirku, koja sadrži 1 040 sevdalinki, narodnih bosanskohercegovačkih i sandžačkih pjesama.

“Na ovoj zbirci sam radio 50 godina, počeo 1966. godine, još kao srednjoškolac i student, a završio sam je 2015. Cilj mi je bio da sakupim najbolje sevdalinke, sa najboljim tekstovima, melodijama i aranžmanima, kako se ne vi skrnavile i mijenjale, već ostale u izvornom obliku. Ja sam veliki zaljubljenik u sevdlinku, potičem iz muzičke porodice i to je ono što sam naslijedio, a ovaj je još jedan način na koji sam iskazao tu ljubav”, istakao je autor, dodajući da je birao pjesme sa najljepšim tekstovima i porukama, najrazvijenijim melodijama, te najbogatijim harmonskim podlogama.

29 07 bp promocija knjige2

Jusufović je podsjetio da je zbirka pjesama “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” promovisana dva puta u Sarejeva i jednom u Tuzli, naglašavajući da današnje predstavljanje dodatno dobija na značaju, jer je dio programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

Kompozitor Asim Horozić, koji je ujedno i recezent zbirke “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, iskazao je oduševljenje ovim jedinstvenim muzičkim projektom.

“Ova zbirka ujedno predstavlja i podsjetnik za sevdalije, da sevdalinke ne bi smetnuli s uma kao i edukativno štivo, koje će poslužiti mnogima za dalji rad i očuvanje sevdalinke, kao i pružiti mogućnosti za njeno dalje proučavanje, a svakakao će i meni poslužiti za nova djela. Ova ogormna zbirka nas uči o našoj pravoj, urbanoj varoškoj pjesmi, čuva od uticaja ruralne interpretacije i zahvaljujem se profersoru Šahbazu Jusufoviću koji je svoje poznavanje sevdaha pretvorio u biser knjigu”, kazao je Horozić.

29 07 bp promocija knjige3

O knjizi je govorio i izdavač i direktor Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, Edis Bajić, koji je naglasio da “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” predstavlja jedan značajan projekat koji ima za cilj da doprinese razvoju kulturnog života u Bosni.

29 07 bp promocija knjige

Meni