Završen 2. Internacionalni horski šampionat “Lege Artis”

1

Takmičenjem u kategorijama muških i ženskih horova, te voklanih ansambala sinoć je u spuštena zavjesa na Internacionalni horski šampionat, koji je u Tuzli okupio više od 800 horskih pjevača iz nekoliko evropskih zemalja.

Žiri kojim je predsjedavao Rešad Arnautović, dirigent iz Bosne i Hercegovine, a u kojem su još bili Đorđe Stanković iz Srbije, Jaenka Isaković iz Hrvatske, te Gančo Gančev iz Bugarske tokom tri takmičarska dana ocjenjivao je 26 ansambala. Prvog dana festivala takmičili su se dječiji horovi, a grand prix je otišao u ruke hora OMBŠ “Novo Sarajevo”. Drugog dana u kategoriji mješovitih horova pobjedu i grand prix osvojio je hor iz Slovenije “Hugo Wolf”, a nagrade u toj kategoriji osvojili su i horovi “Lola” iz Bosne i Hercegovine, te hor Viva musica iz Slovenije.

Posljednjeg takmičarskog dana, na 2. Internacionalnom festivalu “Lege Artis” dodijeljene su nagrade u kategoriji ženskih i muških horova, te u kategoriji vokalnih ansambala.

U okviru kategorije ženskih i muških horova, žiri je odlučio da neće biti dodijeljen grand prix i nije održano finanlno natpjevavanje. Hor koji je osvojio najviše bodova je muški zbor “Fra Nenad Dujić” iz Sarajeva, a nagrađeni su i ženski hor “Učo” iz Tuzle, te ansambli iz Brčkog i Bihaća.

Kategorija vokalnih ansambala je u natpjevavanju imala čak četiri ansambla, a dodijeljene su i četiri prve nagrade, ansamblima MePZ “Feri” iz Maribora, Ženskom vokalnom sastavu Kušlec, iz Hrvatske, Vokalnoj grupi “Libero”, Leskovac, Srbija i vokalnom sastavu “Res Miranda” iz Novog Sada.

Ansambl “Res Miranda” je višestruko nagrađen u ovoj kategoriji. Dobitnici su nagrade za najbolje izvedeno djelo sakralne muzike, prve nagrade u kategoriji i grand prix – a kategorije.

Nastupom pomenutog ansambla i ceremonijom zatvaranja, okončan je praznik horske muzike, koji je tokom tri dana na sceni BKC – a Tuzla ugostio više stotina horskih pjevača. Zadovoljstvo organizacijom nisu krili ni učesnici, ni žiri, niti publika, a organizatori su najavili, da već danas počinju pripreme za naredni horski šampionat u Tuzli.

Koproducent ove manifestacije je Bosanski kulturni centar, a šampionat je održan pod pokroviteljstvom Grada Tuzla i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi TK.

B.P.
(tuzlarije.net)

Meni