Svečanim koncertom GUD ˝Lege Artis˝: Započeo 2. Internacionalni horski šampionat

image001

Svečanim koncertom GUD “Lege Artis” u Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je započeo 2. Internacionalni horski šampionat. Horski šampionat ove godine je okupio više od 800 horskih pjevača iz 5 evropskih zemalja.

Ovim koncertom društvo “Lege Artis” je proslavilo i 5 godina uspješnog postojanja i rada, zajedno sa prijateljima i umjetnicima.

– Početak horskog šampionata smo započeli našim koncertom kako bi uveličali jubilej svim članovima hora “Lege Artis”, ali i svim poklonicima horske muzike koji prate rad društva – kazao je za Tuzlarije Jasmin Hasić, dirigent i idejni tvora ovog šampionata dodajući da je izuzetno ponosan na činjenicu da iza sebe imaju šest međunarodnih nagrada, više od 100 nastupa, a preko 120 osoba je prošlo kroz ansambl.

Domaćini iz GUD-a “Lege Artis” na ovom su koncertu ugostili prijatelje, pjevače i instrumentaliste koji su u proteklom periodu obogaćivali kulturnu scenu u Tuzli i šire. Tako su svojim nastupom koncert uljepšali gosti: hor BZK “Preporod” Brčko, Klapa “Mirakul” iz Tuzle, Prvo pjevačko društvo “Izvornik” iz Zvornika te brojni solisti iz Muzičke škole.

Pored bogate scenografije i kvalitetnog zvuka na koje smo se navikli u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, publika je imala priliku doživjeti istinski muzički spektakl uz raznovrsnost muzičkih stilova.

image002

Tokom koncerta uručene su zahvalnice članovima hora, zaslužnim sponzorima i pojedincima, kao i medijima koji prate aktivnosti hora. Zahvalnicu je dobio i naš portal Tuzlarije.net, koji prati hor od samog osnivanja.

Kao i prethodne godine drugog dana horskog šampionata predviđen je koncert posvećen djeci tuzlanskih vrtića i osnovnih škola. Ove godine koncert za najmlađe održat će prošlogodišnji pobjednik u A kategoriji dječijih horova, “Horoljupci – vokalnog ansambla Bugojno”.

Koncert za tuzlanske mališane je 2. juna u 12 sati. Ulaz na ovaj, kao i sve ostale koncerte horskog šamionata je besplatan. Pomenuti dječiji ansambl u sklopu vokalnog ansambla Bugojno egzistira od 1996. godine u septembru 2014. godine pokrenut je dječiji hor pod nazivom “Horoljupci” vokalnog ansambla Bugojno. Pokrenut je sa željom da se populariše dječije horsko pjevanje. Učestvovali su na brojnim manifestacijama organizovanim za djecu grada Bugojna.

Na Prvom Internacionalnom horskom šampionatu “Lege Artis” u Tuzli osvojili su prvu nagradu i Grand Prix. U augustu 2016. godine učestvovali su na Međunarodnom horskom festivalu u Ohridu, Makedonija gdje su osvojili prvu nagradu i nagradu za najradosniji nastup.Trenutno imaju 39 članova uzrasta od 9-14 godina. Od samog osnivanja ansambl djeluje pod umjetničkim rukovodstvom nastavnice Samire Merdzanić.

Petak veče rezervisano je za takmičenje i dodjelu nagrada u kategoriji dječijih horova, u subotu od 19,30 na programu je finale u kategoriji mješovitih horova, te u nedjelju takmičenje u okviru kategorija ženski i muški horovi, te vokalni ansambli, nakon čega će biti spuštena zavjesa na ovogodišnji horski šamionat “Lege Artis” Tuzla.

image003

Meni