Procvjetao majski cvijet

image001

Anastasija Popović iz Teslića pobjednica dječijeg festivala

Dječija pjesma se vratila u grad soli. Ponovo je oživljen “Majski cvijet” koji je u bivšoj državi bio jedan od najcjenjenijih dječijih muzičkih festivala.

{youtube}nB6JtLRUIBs{/youtube}

Podsjetit ćemo vas: “Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine, a njegovi osnivači su bili Šimo Ešić, Vinko Krajtmajer i Branislav Pero Štumpf. Festival je održavan sve do početka devedesetih.

Udruženje gradski dječiji hor “Slavuj” i dirigentica, profesorica Renata Bagarić, u dogovoru s osnivačem, odlučili su, u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzla, ponovo pokrenuti ovaj festival dječije autorske pjesme. Festival ima međunarodni karakter, a zadržao je logotip i obilježja po kojima je “Majski cvijet” bio prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

– Drago mi je da smo istrajali da vratimo dječiju pjesmu onima kojima pripada – našoj djeci. Iza nas su mjeseci napornog rada, no s ponosom možemo reći da je i Gradski dječiji hor “Slavuj”, kao organizator ove značajne manifestacije, uspješno odgovorio ovom velikom zadatku. Trudili smo se da pričinimo veliku radost svima kojima je sve ovo namijenjeno, a isto tako nadamo se da će festival živjeti i rasti zajedno s našim mališanima. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svima koji su prepoznali važnost ovog projekta i pomogli realizaciju festivala “Majski cvijet” – kazala je za Tuzlarije Renata Bagarić, dirigentica hora “Slavuj” i glavni “krivac” za ponovno pokretanje festivala.

U festivalskom dijelu programa publika u ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra je bila u prilici da posluša 12 novih, veselih, zanimljivih, tematski i muzički raznolikih kompozicija. Mališani su pjevali uživo uz pratnju Gradskog dječijeg hora “Slavuj”.

Na kraju programa proglašeni su i pobjednici festivala. Prvu nagradu osvojila je Anastasija Popović iz Teslića, drugo mjesto pripalo je Dini Osmanoviću iz Tuzle, dok je trećeplasirana Adila Odobašić iz Tuzle.
{youtube}xtgon3fBjas{/youtube}

Nagrada za najbolju muziku osvojio je Igor Vukojević, najbolji tekst napisao je Šimo Ešić, dok je nagradu za najbolji aranžman također osvojio Igor Vukojević. Diplomom za najmlađeg učesnika nagrađena je Zana Merdić, dok je najbolji scenski nastup imala Anastasija Popović.

Meni