U Sarajevu predstavljeno izdanje BKC-a “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, autora Šahbaza Jusufovića

sevdah 800x445

Zbirka pjesama “1.001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” autora profesora Šahbaza Jusufovića iz Tuzle predstavljena je večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Građu za tu dvotomnu zbirku pjesama penzionirani profesor muzike Šahbaz Jusufović počeo je prikupljati 1966. godine i njegovo je životno djelo. Namjera mu je bila sačuvati od zaborava sevdalinku, neprocjenjivu nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

To jedinstveno djelo na više od 1.400 stranica sadrži najbolje sevdalinke ovih prostora i bh. pjesme s tekstovima, notnim zapisima i melodijskim linijama.

Knjige su objavljene u izdanju Bosanskog kulturnog centra Tuzla, gdje su i promovirane – prošle godine za Dan državnosti BiH. Na sarajevskoj promociji o vrijednostima toga djela, autorovoj zaljubljenosti u sevdah i sevdalinku večeras su govorili promotori – kompozitor Asim Horozić, književnik Nijaz Alispahić, etnomuzikologinja Tamara Karača-Beljak te direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Edis Bajić.

Knjige su okarakterizirane i kao podsjetnik za sevdalije, da sevdalinke ne bi smetnuli s uma kao i edukativno štivo koje će poslužiti mnogima za dalji rad i očuvanje sevdalinke, kao i pružiti mogućnosti za njeno dalje proučavanje.

Kao dio programa predstavljanja upriličen je i koncert sevdaha a sudjelovali su Nedžad Salković i Zekija Sumana, uz pratnju Narodnog orkestra Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva “Zvonko Cerić” iz Tuzle, pod upravom Hazima Jusufovića.

Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni glazbeni izraz u BiH, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima sevdalinka se jednostavno zove i “sevdah”.

Tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović penzionisan je nakon 40 godina rada, a brojne generacije Tuzlaka učio je na predmetima harmonike, solfeđa, kao i teorije muzike.

(Nezavisni.ba/Fena)

Meni