Preko 100 izvođača na sceni BKC-a TK Tuzla – Izveden muzičko – scenski spektakl opera ”Zmaj od Bosne”

image001

Večeras je u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli izveden muzičko – scenski spektakl, opera ”Zmaj od Bosne”. Izvođenje opere su mnogi okarakterisali kao muzički događaj godine, budući da je opera izvedena u Tuzli nakon skoro dvadeset godina.

Edis Bajić, direktor BKC-a je kazao da je sretan što iza ovog projekta stoji tuzlanski umjetnički tandem Asim Horozić i Nijaz Alispahić. Opera govori o Husein-kapetanu Gradaščeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u historiji BiH, koji je rođen u Gradačcu, na području Tuzlanskog kantona.

-Zanosio se time da Bosna bude svoja, da u njoj vladaju Bošnjaci. Pobunio se još i protiv Mahmuda II Sultana i afirmiran je na novi način armije, Nizamske armije koja je tada čak imala ovako dva prekrižena kajša, a on se kasnije pobunio i protiv toga”, kazao je Nijaz Alispahić, književnik i dramaturg.

Ova opera, koja je jedan od najvažnijih kulturnih događaja posljednjih godina u našoj zemlji, premijerno je izvedena 15. decembra prošle godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Muziku je komponovao poznati bh. kompozitor Asim Horozić, režiju potpisuje višestruko nagrađivani profesor Ozren Prohić, libreto je uradio ugledni književnik i dramaturg Nijaz Alispahić, dok su u ovom projektu učestvovala sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta (veliki Hor Opere Narodnog pozorišta, Balet NPS, glumci i Sarajevska filharmonija). Opera “Zmaj od Bosne” je muzičko – scenski spektakl u kojem učestvuje preko 100 izvođača.

-S ponosom smo najavljivali izvođenje opere koja predstavlja veliki umjetnički, ali i produkcijski poduhvat. U 2016. godini smo oborili rekorde kada je u pitanju posjećenost i broj događaja, a u ovoj godini želimo da nastavimo organizovati velike kulturne događaje za naše građane. Opera ”Zmaj od Bosne” sigurno će biti jedan od najvećih kulturnih događaja u BKC-u u 2017. godini – kazao je za RTV Slon Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

U svom tekstu povodom ove opere, Alispahić i Horozić su napisali da se bosanskohercegovačkoj duhovno-kulturnoj tradiciji izdvajaju dvije velike teme, dva neiscrpna izvora koja su podsticala umjetnike da stvaraju zapažena umjetnička djela. Te dvije velike teme su: Hasanaginica, najljepša i najpoznatija narodna balada slavenskog juga, i Husein-kapetan Gradaščević, u narodu poznatiji kao Zmaj od Bosne.
Po motivima poznate narodne balade Hasanaginica napisano je deset dramskih djela (Ogrizović, Šantić, Simović, Isaković, Alispahić – da spomenemo samo najuspjelije), jedna filmska priča i jedan libreto za istoimenu prvu bošnjačku i bosanskohercegovačku operu. Praizvođenje opere Hasanaginica (2000) doseglo je stepen prvorazrednog muzičkog i kulturnog događaja.

Alispahić i Horozić su napisali i drugu bh. operu „Aska i vuk“, po motivima istoimene Andrićeve priče (2003). Obje opere uspješno se izvode, a Hasanaginica doživljava ovacije i na gostovanjima (Tuzla, Bugojno, Zagreb, Pulska Arena, a posebno na gostovanju u Turskoj).

TV priloge sa izvođenja opere ”Zmaj od Bosne” u Bosanskom kulturnom centru TK Tuzla pogledajte u utorak, 14. marta u 18:30 sati u centralnoj informativnoj emisiji ”Crno i bijelo” i u nedjelju, 19. marta u 16:10 sati u nedjeljnom magazinu ”Ljepša strana dana”.

Fotografije:

(rtvslon.ba)

Meni