“Zlatni harf” Zane Tahirović: Ajeti iz Kur'ana i kaligrafska ljepota krase galeriju BKC-a(FOTO)

zana izlozba 3 800x445

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona večeras je otvorena izložba kaligrafije pod nazivom “Zlatni harf”, autorice Zane Tahirović iz Gračanice. Kako je rečeno prilikom otvorenja, ova umjetnica se kaligrafijom počela baviti tokom 2015. godine, nakon završetka kursa Aiše Agić Smajlović, učenice poznatog kaligrafa Muniba Obradovića.

-Izložba Zlatni harf u Tuzli je nešto što sam dugo priželjkivala, zato što Tuzlu smatram svojim gradom. Tu sam provela dobre godine života i doživljavam je kao i moju Gračanicu. Raduje me jer je publika u Tuzli zainteresovana za moje radove i ovaj put će konkretnije i uživo moći da vide moje radove, kazala je Zana.

Stil kojim piše je sulus i kufi, a do sada je imala tri manje izložbe u svom gradu i jednu u Srbiji, u Kulturnom centru Novog Sada, te jednu u Sarajevu.

U BKC-u je večeras izloženo 30 radova.

-Izložba se zove Zlatni harf zbog toga što je u kaligrafiji najčešća kombinacija zlato i crno, pa sam tako za ovu izložbu pripremila najviše takvih radova i to su uglavnom ajeti iz Kur'ana – kazala je Zana.

(Nezavisni.ba)

Meni