Udruženje ˝Prosvetitelj Muallim˝ obilježilo 24. godišnjicu postojanja i rada

image001

Udruženje “Prosvjetitelj Muallim” Srebrenica, povodom Dana nezavisnosti BiH i 24. godišnjice rada Udruženja, organiziralo je tribinu u Bosanskom kulturnom centru.

{youtube}RdnAbWMZbTk{/youtube}

Bila je ovo prilika da se prisutni upoznaju sa dosadašnjim radom Udruženja i da poslušaju predavanje muderisa Nezima Halilovića, koji je govorio o temi “Vjera, nacija i država u emanetu Bošnjacima muslimanima”, kao i predavanje Mustafe Spahića koji je govorio o temi “Nastanak, razvoj i uloga pokreta Mladi muslimani”.

Prisutnima se obratio izaslanik muftije tuzlanskog Mensur Husić koji je najprije uputio selame, a potom se osvrnuo na godišnjicu rada “Prosvetitelja”.

– Ovo Udruženje djeluje i postiže zapažene rezultate, a ono što nas unutar Islamske zajednice posebno raduje jeste činjenica da postoji dobra saradnja među nama. S druge strane, Muftijstvo tuzlansko je od početka osnivanja ovog Udruženja pružalo svesrdnu i nesebičnu pomoć, posebno zbog onoga što aktivisti čine na području Podrinja. Oni pomoć pružaju i u ostalim dijelovima naše zemlje, ali i vani – kazao je Husić.

Dodao je da povod ovog okupljanja i obilježavanje Dana nezavisnosti jedine nam domovine.

– Nikada do sada nismo ovim intenzitetom obilježavali naše značajne praznike. To zapravo znači da se uspinjemo ka jednoj većoj ljestvici našeg postojanja, a to jeste samosvijest – dodao je Husić.

Udruženje “Prosvjetitelj Muallim” nastalo je u beznađu golgote Srebrenice 1993.godine. Organizovan je klub koji prerasta u pokret kroz koji se u okruženoj Srebrenici obučava na stotine mladih Srebreničana gdje se ulijeva duhovna i moralna čvrstina tako potrebna u danima patnje i beznađa.

Dvadeset i četiri godina kasnije, poslije doživljenog genocida, izgnanstva, izbjeglištva i povratka u bosansko Podrinje, Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti “Prosvjetitelj” je registrovano udruženje koje je prepoznatljivo po istim principima na kojim je osnovano. Disciplina, humanost, posvećenost, odricanje su odlike po kojima je udruženje prepoznatljivo u narodu.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni