Mješoviti hor „LegeArtis“: Koncert povodom Dana nezavisnoti, gost Interreligijski hor Pontanima

novost

Mješoviti hor „LegeArtis“ Tuzla uz suorganizaciju Grada Tuzla organizuje koncert povodom jednog od najbitnijih datuma u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, Dana nezavisnosti.

Kao gosti koncerta nastupit će nadaleko poznati Interreligijski hor Pontanima iz Sarajeva. Publika će na koncertu moći da čuje višeglasne horske kompozicije duhovne muzike naroda Bosne i Hercegovine koje njeguje Interreligijski hor Pontanima, kao i poznati svjetovni horski repetoar u izvedbi Mješovitog hora „LegeArtis“ Tuzla.

Koncert će se održati u petak 03. 03. 2017. godine, u BKC Tuzla sa početkom u 19 h a ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Interreligijski hor Pontanima
Pontanima je tokom 20 godina djelovanja nastupila preko 400 puta diljem BiH i na putovanjima po Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Sjedinjenim državama, Švicarskoj, Crnoj Gori, Kini itd. Pontanima živi jednostavnu i revolucionarnu ideju po tome što se sastoji od članova iz svih kultura i religijskih zajednica koji unatoč povijesnim sukobima međusobno prihvaćaju i doživljavaju kao svoje ono što je najljepše u njihovim tradicijama. Za izvođače i slušatelje to je vrlo uvjerljivo svjedočenje kojim Pontanima liječi rane i gradi odnose sa svojom živopisnom glazbom. Hor/zbor Pontanima izrastao je u jedan od najvažnijih aktera na području mirovnog djelovanja u BiH povezujući visok umjetnički domašaj s moćnom vizijom budućnosti u kojoj će religije i kulture biti žarišta susreta a ne podjele. Čestim nastupima i svjedočenjem raznolikosti pjevača, Pontanima je moćan svjedok i poticatelj nade koja je u srži abramske-avramske-ibrahimske duhovnosti.

Hor Pontanima odlikovan je brojnim priznanjima i nagradama:
1998. hor/zbor je dobio mirovnu nagradu Tanenbaum centra za međuvjersko razumijevanje, a 2004. nagradu Common Ground iz Washingtona. 2005. godine hor zaslužno dobija Zahvalnicu Grada Sarajeva a slijedeće godine Šestoaprilsku nagradu za izgradnju kulture mira i promociju kulturnog nasljeđa BiH. 2011. godine, zbor/hor primio je mirovnu nagradu Pax Christi, a ove 2016. godine hor je počašćen sa dvije renomirane nagrade, i to: Internacionalni centar za međuvjerski dijelog iz Katara, za posebno njegovanje i širenje dijaloga te suradnju između pripadnika različitih religija, te Fondacija Chirac iz Pariza dodjeljuje posebno priznanje za doprinos kulturi mira.

Pontanima je snimila 6 CD-a, nekoliko dokumentarnih filmova strane produkcije te objavila fotomonografiju „Lica Pontanime“.

Mješoviti hor „LegeArtis“ Tuzla
Mješoviti hor „LegeArtis“ osnovan je u mjesecu maju 2012. godine od grupe građana zaljubljenika u horsko pjevanje i od samog osnivanja bilježi velike uspjehe na polju vokalne muzike kako u BiH tako i šire. Za nešto manje od 5 godina postojanja Mješoviti hor „LegeArtis“ osvojio je 6 međunarodnih nagrada sa horskih takmičenja i šampionata a nekada rame uz rame sa profesionalnim horskim ansamblima. Mora se istaći i organizacija preko 30 koncerata i nastupi na preko 200 manifestacija u državi i inostranstvu. Mješoviti hor „LegeArtis“ osnivač je i Međunarodnog horskog šampionata „LegeArtis“ koji je u naš grad prošle godine doveo preko 700 horskih pjevača, dirigenata i pratećeg osoblja iz nekoliko zamalja regije i naše države. Drugo izdanje Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis“ desit će se u periodu od 01-04. juna 2017. godine u Tuzli. Predsjednik i dirigent Mješovitog hora „LegeArtis“ od samog osnivanja je magistar muzičkih umjetnosti Jasmin Hasić.
(TI/RTV7)

Meni