Otvorena izložba fotografija ˝Rat sjećanja”: Sjećanje na prošli rat kao garant da se bol i nepravda neće ponoviti

image001

Izložba fotografija “Rat sjećanja”, koja je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”, večeras je u organizaciji Centra za nenasilnu akciju otvorena u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

{youtube}mQ3hfitvSxw{/youtube}

Na ovom projektu organizatori su godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bi dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. Namjera im je bila da ukažu na to kako izgleda politika sjećanja, te da potaknu dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene.

– Potreba za dokumentovanjem sjećanja na rat u BiH nastala je kroz rad na izgradnji mira i izgradnji povjerenja na prostoru bivše Jugoslavije, tako da smo imali priliku da obilazimo i vidimo mjesta stradanja i sjećanja na rat iz devedesetih. Ova izložba je i proba da se uspostavi sjećanje na prošli rat, koji će garantovati da se nepravda bol i rat neće ponoviti, rekao je za Tuzlarije Nedžad Horozović, član CNN, čije su fotografije također našle svoje mjesto na ovoj postavci.

U publikaciji su dokumentovana 84 spomenika a autori su, prema njegovim riječima, nastojali sačiniti neku vrstu reprezentativnog uzorka od spomenika koji su posvećeni vojnicima, civilnim žrtvama, spomenika, koji su podignuti za sve tri etničke grupe.

Nenad Vukosavljević, jedan od autora fotografija, naglasio je da je ova izložba jako dobro prihvaćena i suprotno očekivanjima bilo je veoma malo negativnih reakcija, a jako puno pozitivnih.

– Ujedno, ova izložba je i poučna i jako potresna. Htjeli smo da otvorimo na jedan način priču o tome, a da nikoga ne optužujemo, povrjeđujemo, guramo prst u ranu, već da iskreno probamo da nađemo način sjećanja, koji uključuje poštovanje žrtava svih strana, i koji uključuje zajedničko sjećanje, koje nije selektivno, istakao je Vukosavljević.

Postavku u Galeriji Bosanskog kulturnog centra posjetioci mogu pogledati do 4. marta.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni