20 GODINA BOSANSKOG KULTURNOG CENTRA TUZLA

bkc

Bosanski kulturni centar Tuzla trenutno je najposjećenija kulturna ustanova u Tuzli sa oko 80.000 posjeta u 2016.godini  i realizovanih 370 događaja: izložbi, koncerata, promocija, filmova…Smješten u zapadnom dijelu grada Tuzla od svoje gradnje pa sve do danas predstavljao je i predstavlja značajno kulturno mjesto, koje publici nudi šarenilo multiaspektnih umjetnosti, kako popularnih i afirmisanih umjetnika, tako i onih koji su tek na počecima svojih karijera.

BKC Tuzla je vrhunac svoga rada okrunio 2014 godine izdavanjem Monografije povodom 60 godina postojanja. Ta 2014 godina je bila zlatna godina za tuzlanski BKC kada je isti posjećen preko 100.000 puta. Mnogi umjetnici i umjetnice, ansambli i pozorišta, filmski radnici, reditelji, arhitekte i slikari prodefilirali su holom BKC, nastupili na velikoj sceni, ili uživali u hladu predivne bašte tik do spomenika Husinski rudar.

Historija i počeci BKC Tuzla

Radnički dom “Moša Pijade” (sadašnji BKC)  otvoren je davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune. Prostor doma „Moša Pijade“ od osnivanja, pedesetih, pa do prije rata, bio je jedno od kultnih mjesta kulture i društvenog života uopšte u našem gradu, te sa njegovim zatvaranjem nastaje vakum od par godina. Formiranjem Javne ustanove Bosanki kulturni centar TK Tuzla 1997. godine, ovaj prostor ponovno je oživljen.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla (BKC) osnovana je 25.11.1997.godine sa sjedištem u Tuzli. U svom dugogodišnjem radu, BKC Tuzla je stekao imidž Javne ustanove sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa mnogim zemljama Evrope i svijeta (Francuska, Holandija, Njemačka, Austrija, Italija, Egipat, Bugarska,  Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Kina, Japan, SAD itd.)

222

Programi i sadržaji u februaru/martu 2017

Agencija „Zeus“ jedna od najaktivnijih koncertnih i event produkcija u Tuzli otvara koncertnu sezonu u BKC-u koncertom Nene Belana. Koncert pomenutog autora biti će održan 11.02.2017.godine u velikoj dvorani sa početkom u 20:00H. Tri dana kasnije 14.02.2017. u BKC-u će nastupiti i makedonska diva Kaliopi, te nastupom u Tuzli započeti svoju BiH turneju. Doajen Bh. glumišta Haris Burina 25.02.2017. tuzlansku publiku počastit će premijerom stand up komedije „Tako je govorio Lepi“. Dugo očekivana opera „Zmaj od Bosne“ kompozitora i profesora Asima Horozića pod režijskom palicom prof. Ozrena Prohića,  biti će izvedena 13.03.2017.godine u velikoj dvorani tuzlanskog BKC-a.

Uposlenicima BKC Tuzla želimo sretan 20.rođendan, puno sreće i uspjeha u budućnosti.

Meni