˝Bosanska bajka˝ 27. februara u BKC-u: Predstava koja njeguje našu bogatu historiju, jezik i običaje

image001

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u toku su probe za dječiju predstavu “Bosanska bajka” koja se radi u režiji Nedima Malkočevića i produkciji ove ustanove.

Prema najavi autora na današnjoj press konferenciji, predstava će premijerno biti izvedena 27. februara ove godine, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 20. godišnjice rada i postojanja Bosanskog kulturnog centra.

Reditelj Malkočević, koji je ujedno i autor teksta, kazao je da je predstava prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih škola, ali da je njegova namjera da predstavu mogu gledati i odrasli.

– Predstava baštini sve bosanske vrijednosti, bosansku tradiciju, bosanske običaje…Predstava govori o njegovanju bosanskog jezika, o našoj opstojnosti ovdje i svakako o našoj bogatoj historiji. Amerikanci bi dali svjetski budžet da imaju takvu historiju i tradiciju, a mi koji živimo na ovim prostorima stalno smo skloni klanju, a ne njegovanju naše historije – kazao je Malkočević za Tuzlarije, dodajući da je ova predstava pokušaj da se djeci ukaže u kakvom bogatstvu žive i sa kakvim predispozicijama za budućnost.

– Mi vrijedno radimo i sklapamo kockice. Imamo svu podršku i maksimalno ozbiljno smo prisupili ovom poslu. Nadamo se da ćemo na kraju projekta zajedno sa djecom moći uživati u ovom projektu i da ćemo se obogatiti sa znanjem i da ćemo usmjeriti svoj kurs kao boljem životu – kazao je reditelj.

{youtube}MvcLk3hf5YU{/youtube}

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Dio muzike je radila Mirela Ibrahimović Mehanović, tekstove pjesama Samir Karić, dok scenografiju radi Hari Ejubović.

Predstava govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige ostaju začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosne. Tokom svog bajkovitog putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu, oni uče o sevdalinci, bosanskoj historiji, stećcima, starim riječima, o prvom bosanskom kralju, te se bore protiv vještice koja nanosi zlo Bosni.

– Ovo mi je jedan od prvih projekata nakon Akademije. U ovoj rpedstavi tumačim lik Damira, ali tumačim lik Ribara iz Krajine i Pastira sa Vlašića. Dodao bih da je ovaj projekat za mene jako važan. U srednjoj školi sam imao predmet historiju, koji mi nikad nije bio interesanatan zbog animacije koju profesori imaju prema đacima. Ovo je idealan način koju će svako dijete prihvatiti kao priču o našoj historiji – kazao je Zahirović za Tuzlarije.

{youtube}cytytCtSbbE{/youtube}

Mirela Ibrahimović Mehanović, umjetnički rukovodilac BKC-a je kazala da je nakon predstave “Srebrena krv”, ovo druga po redu predstava koja se radi u produkciji ove kuće u proteklih godinu dana.

{youtube}erUpre32PVc{/youtube}

-“Srebrena krv” je igrana 18 puta. Mi smo uspostavili saradnju sa Malkočevićem, a i sa Samirom Karićem koji je u toj predstavi glumio, a sada ima jednu drugu ulogu. Posebno nam je drago što je ovo dječija predstava, koja će biti edukativnog karaktera – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović za Tuzlarije.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni