Neira Džafić i Ermin Jusufović najuspješniji sportisti u Tuzlanskom kantonu

image001

Neira Džafić, članica Kluba borilačkih sportova “Tuzla-Sinbra” Tuzla i Ermin Jusufović, član Sportskog kluba invalida sjedeće odbojke “Sinovi Bosne”, najuspješniji su sportisti u Tuzlanskom kantonu za 2016. godinu. Priznanja najboljima na večerašnjoj manifestaciji u Bosanskom kulturnom centru uručio je gospodin Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Ermin Jusufović je istaknuo da je Sportski savez TK, izabravši sportistu invalida za najboljeg u Tuzlanskon kantonu, poslao jednu izuzetno vrijednu, snažnu i najhumaniju poruku javnosti.

– Koristim ovu priliku da se zahvalim Sportskom savezu TK i svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovako dobre rezultate. Posebno hvala mojoj porodici koja je podnijela najveću žrtvu na mom sportskom putu. Pozdravljam i nastojanja premijera Gutića koji je kazao da će se formirati posebno ministarstvo za sport pri Vladi Tuzlanskog kantona. To će zasigurno nama sportistima puno značiti za afirmiranje novih rezultata i sportskih vrijednosti – kazao je Jusufović za Tuzlarije.

Sretna je zbog priznanja i Neira Džafić, koja je kazala da je i njen otac davne 1977. godine bio jedan od boljih sportista Tuzle, te da ona nastavlja tradiciju uspjeha u svojoj porodici.

– Želim da se zahvalijm svom treneru Fikretu Selmanu, svojoj porodici i klupskim kolegama, kao i žiriju koji je prepoznao moj rad i nagradio rezultat. Nadam se da će u budućnosti mladim sportistima biti obezbijeđeni što bolji uslovi za rad, kao i veća finansijska podrška nadležnih – kazala je Džafić.

Neira Džafić, takmičarka KBS “Tuzla-Sinbra” osvajanjem zlatne medalje na Svjetskom kupu za kadete, juniore i mlađe seniore u kategoriji – 61 kg do 21 godine, koji je održan u Umagu, ostvarila je jedan od najboljih rezultata u bh. karate sportu u ovoj godini.

Državna je prvakinja u borbama do 21 godine i u kategoriji – 68 kg, te viceprvakinja države u seniorskoj konkurenciji također u borbama u kategoriji – 61 kg. Studentica je Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli.

Ermin Jusufović je dugogodišnji je član SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac i standardni reprezentivac Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci. Za reprezentaciju BiH je zaigrao 2001. godine i učestvovao je na 16 velikih takmičenja. Osam puta osvajao je zlato na evropskim takmičenjima, tri zlata i jedno srebro na svjetskim prvenstvima, te dva zlata i dva srebra na Paraolimpijskim igrama.

Na posljednjoj paraolimpijadi održanoj u Brazilu 2016. godine, sa reprezentativnim kolegama je stigao do srebrene medalje i još jednog odličja sa velikih takmičenja.

Sa svojim klubom “Sinovi Bosne” Lukavac, osvojio je treće mjesto u Premijer ligi sjedeće odbojke BiH. Magistar je u oblasti menadžmenta u sportu. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona obraćajući se prisutnima je kazao da je Vlada TK prepoznala zalaganje svih sportista na našem kantonu, te je obećao da će i u narednom periodu, u skladu sa objektivnim mogućnostima, pružiti podršku koju sportski kolektivi i pojedinci uistinu zaslužuju.

– Dragi sportisti želim vam da i u budućim takmičenjima nastavite davati svoj maksimum i tako postignete što bolje rezultate, a da istovremeno demonstrirate sportski duh i prijateljstvo koji sport i čine tako uzvišenim – dodao je premijer Gutić.

Ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović izrazio je zadovoljstvo što u ime Vlade Tuzlanskog kantona, ali i lično, učestvuje u ovoj značajnoj manifestaciji.

– Ova događaj je pohvala sportu u mladosti, a mladi su budućnost naše zemlje i snažan pokretač budućih integracija društva. Posebno želim istaći kolio je bitna afirmacija, podrška i podsticanje sporta, naročito za mlade ljude. Ulaganje u njih, sigurna je investicija – poručio je Muratović.

Ocjenjivački žiri 23. Izbora sportiste godine Tuzlanskog kantona sačinjavali su: Muhamed Avdić, predsjednik, Fadil Kudumović, dopredsjednik, te članovi Merima Softić, Mirsad Halilagić, Mursel Delić, Una Selman i Alija Hasić. Na sceni Bosanskog kulturnog centra predstavljeni su i sportisti, ekipe, treneri i sportski radnici, koji su napravili najvrijednije rezultate u 2016. godini. Oni su izabrani kao najbolji, nakon selekcije više od 160 pristiglih prijava.

Najuspješnija sportiskinja u kategoriji invalida za žene je Kadira Nukić, SIK Tuzla, dok je za najuspješnijeg sportisu invalida u proglašen Mirsad Hasić, SIK Tuzla.

U kategoriji najboljih ekipa invalida priznanja su uručena: SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac, Streljački sportski klub “”Konjuh” Živinice i Streljački invalidski klub Tuzla.

Nagradu namijenjenu najboljem treneru u invalidnom sportu primio je Ejub Mehmedović, trener naše reprezentacije u sjedećoj odbojci, koja je u ovoj godini osvojila srebro na Paraolimpijskim igrama u Brazilučkoj. Mehmedović je i trener odbojkaškog kluba invalida Drina Sapna.

Nagrađeni su i najbolji kadeti/kadetkinje. Priznanjima su se okitili: Dina Mahmud, KBS “Tuzla-Sinbra” Tuzla, Belmin Mrkanović, AK Doboj Istok, Klokotnica, Laura Tomić, Teniski klub “Sloboda” Tuzla, Nedim Omerović, OKK Sloboda Tuzla i Mila Hrustić, Plivački klub “Zmaj Alpamm” Tuzla.

Najuspješniji junior/juniorka u 2016. godini su: Hamza Čajić, KBS Orkka Lukavac, Emir Čerkezović, OKK Sloboda Tuzla, Melisa Brčaninović, KK “Jedinstvo BH Telecom” Tuzla, Edis Smajić, Fudbalski klub “Sloboda” Tuzla
i Elma Osmanović, OŽRK Jedinstvo Atlas Relax Tuzla.

Kada su u pitanju najbolji treneri u validnom sportu, priznanja su dodijeljena Sakibu Malkočeviću, Fudbalski klub “Sloboda” Tuzla, Željku Zombri, KBS Orkka Lukavac, Zvjezdani Tomiću, OŽRK Jedinstvo Atlas Relax Tuzla, Goranu Jurčenko, Košarkaški klub RMU Banovići
i Mari Lakić-Brčaninović, KK “Jedinstvo “BH Telecom” Tuzla.

Ekipe u muškoj i ženskoj kategoriji, koje su ostvarile najbolje rezultate u protekloj godini su: Fudbalski klub “Sloboda” Tuzla, OŽRK Jedinstvo “Atlas Relax2 Tuzla i Košarkaški klub RMU Banovići.

Najuspješniji senior/seniorka su: Mensur Đozić, KBS Orkka Lukavac, Rusmir Malkočević, AK “Sloboda Tehnograd” Tuzla, Selma Sejdinović, Judo klub Lukavac i Jasna Sliško, Košarkaški klub RMU Banovići.

U revijalnom dijelu programa publiku u Bosanskom kulturnom centru su zabavljali Mirza Selimović, Fatmir Sulejmani i učenici Srednje muzičke škole iz Tuzle.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni