Jedna od najuspješnijih godina BKC-a: 80.000 građana posjetilo 377 događaja u 2016. godini

1

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona je tokom 2016. godine realizovano ukupno 377 događaja, koje je posjetilo preko 80.000 posjetilaca, što predstavlja jednu od najuspješnijih godina ove najposjećenije kulturne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni.

{youtube}v=SBOZo9x9B2k{/youtube}

U odnosu na 2015. godinu, broj događaja u 2016. godini je veći za 86 događaja/manifestacija, čime su realizovani planovi rukovodstva i uposlenika BKC-a da građanima ponude još kvalitetnije muzičke, zabavne, kulturne i druge sadržaje.

Tokom protekle godine organizovano je ukupno 20 izložbi, 40 koncerata, 5 festivala, 49 predstava, 11 projekcija filma, 31 scenski događaj, 33 promocije knjiga i 188 kongresnih aktivnosti. Kada su u pitanju koncerti, u BKC-u su, između ostalih, nastupili Crvena jabuka, Božo Vrećo, Damir Imamović, Goran Karan, Jelena Tomašević, Amira Medunjanin, Divanhana, Valentino, Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora, a za nekoliko dana, uspješna godina će biti okončana koncertom grupe Hari Mata Hari…Publika je u BKC-u mogla pogledati predstave “Sjajni momci”, “Dame biraju”, “Đurologija”, “Hipertenzija”, dječije predstave, a organizovane su kvalitetne izložbe slika, te promocije knjiga i monografija.

Posebno izdvajamo dva projekta koja su rađena u vlastitoj produkciji BKC-a i na koje smo u ovoj ustanovi posebno ponosni. Radi se o predstavi “Srebrena krv”, koja govori o genocidu u Srebrenici, i koja je do sada izvedena 18 puta u Potočarima, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Banovićima, Kalesiji, Janji i Teočaku. Ova predstava je, kada su u pitanju predstave rađene u produkciji BKC-a, do sada najviše puta izvođena.

Drugi projekat je zbirka “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, sa notnim zapisom i melodijom, koja predstavlja kapitalno i jedinstveno djelo u ovoj oblasti, koje do sada nije rađeno u našoj zemlji.

Broj i raznovrstnost događaja u 2016. godini potvrđuju opredijeljnost BKC-a da svim građanima Tuzlanskog kantona ponudi kvalitetan program, ali i da uspješno sarađuje sa svim akterima kulturnog, društvenog i političkog života u ovoj regiji.

2

Obzirom da se Bosanski kulturni centar etablirao kao najvažniji centar kulturnih, muzičkih i zabavnih događaja u ovom dijelu naše zemlje, te da iduće godine obilježavamo 20. godina postojanja, u 2017. godini planiramo građanima ponuditi još kvalitetniji program.

Namjeravamo raditi značajne kulturne i izdavačke projekte u vlastitoj produkciji, dodatno poboljšati kvalitet događaja u BKC-u, ali i realizovati neke velike produkcijske projekte, koji će izazvati veliko interesovanje i pažnju naših građana, saopšteno je iz Bosanskog kulturnog centra.

(tuzlarije.net)

Meni