U Tuzli održana javna tribina o temi „Sevdalinka – kultureno, historijsko, nematrijalno blago Bosne i Hercegovine“

novost1

Udruženje muzičkih umjetnika u saradnji sa Arhivom Tuzlanskog kantona i Bosanskim kulturnim centrom Tuzlanskog kantona Tuzla organizovalo je javnu tribinu pod nazivom „c. Tribina se već tradicionalno organizuje u okviru Festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona „Sevdalinko u srcu te nosim”, manifestacije kojom se bosanskohercegovačka pjesma čuva u izvornom obliku.

„Cilj ove tribine je zapravo pronaći rješenje o očuvanju sevdalinke u njenom izvornom obliku, kao i aplikacija za zaštitu sevdalinke pri UNECO-u,” kazala je Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Vesna Isabegović, etnolog Muzeja Istočne Bosne u svom izlaganju dala je određene smjernice i ukazala na na put ka očuvanju tradicionalne bosanske pjesme.

„Sevdalinka je bosanska narodna pjesma i ona predstavlja jedinstven muzički izraz koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Došlo je vrijeme da se sevdalinka zaštiti kao bosanska tradicionalna pjesma koja je opstala toliko vijekova, a prvi korak ka njenom očuvanju biće aplikacija u UNESCO listu kao autohtono , kulturno, historijsko i nematerijalno blago BiH,” istakla je Isabegovićeva.

Inače, javna tribina pod nazivom „Sevdalinka – kultureno, historijsko, nematrijalno blago Bosne i Hercegovine” jedna je od manifestacija koja prethodi Festivalu sevdalinke Tuzlanskog kantona „Sevdalinko u srcu te nosim” a koja se već tradicionalno održava u aprilu mjesecu.

Autor: Asim Šarić
rtvslon.ba

Meni