Vlada TK: Stipendije za 759 studenata i 950 učenika

image001

U velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas je 759 studenata sa područja Tuzlanskog kantona, zajedno sa Fahrudinom Skopljakom, ministrom za boračka pitanja u Vladi TK i uz prisustvo premijera Bege Gutića, potpisalo ugovore o stipendiranju.

Kantonalna vlada je ove godine izdvojila ukupno milion maraka za stipendiranje 1.709 učenika i studenata. Ugovore su danas potpisali studenti, dok će 950 učenika, kako se ne bi izlagali dodatnim materijalnim troškovima dolaska u Tuzlu i resorno ministarstvo, ugovore potpisivati u prostorijama općinskih službi za boračko – invalidsku zaštitu, prema mjestu svog prebivališta.

Za stipendiranje studenata je izdvojeno 546.000 KM, a učenika 427.000 KM, što u zbiru iznosi skoro 1 milion KM.
“Moram istaći da ovo ministarstvo zajedno sa Vladom TK, radi jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali je meni nekako ovaj najdraži. U projektima gdje se bavimo stambenim zbrinjavanjem, pomoći u liječenju, to se tiče više vaših roditelja. Ovaj projekat je usmjeren u budućnost ovog kantona i ove države. Zato je i meni jedan od najdražih” kazao je Skopljak, navodeći da je ovo “jedan od najboljih projekata koji radi Vlada TK, jer milion KM koji se ulaže u stipendije je najbolja investicija Vlade TK”.

Ministar je imao i poruku za studente. Kazao je da je stvorena klima kako mladi žele da napuste ovu državu, te da u Bosni i Hercegovini nema perspektive.
“Otprilike vaši roditelji su u vašim godinama krenuli u odbranu ove zemlje. Ostali su ovdje i mislili su da se za ovu državu vrijedi boriti. Tad je bila puno manja i lošija perspektiva nego danas. Vi ste u puno boljem položaju nego što su bili vaši roditelji. Zbog toga vas pozivam da ne napuštate ovu državu. Za ovu državu se vrijedilo boriti i vaši roditelji su to radili oružjem, a vi trebate svojom pameću i svojim idejama da nastavite tu borbu”, kazao je Skopljak.

Kantonalni premijer Bego Gutić u svom obraćanju studentima je kazao da je današnji dan za njega najljepši, jer ima priliku da pomogne mladima, njihovom školovanju i studiranju.

“Vlada TK je izdvojila milion maraka za stipendiranja učenika i studenata. Svega toga ne bi bilo da nije bilo vaših roditelja, onih koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu” kazao je premijer Gutić. Također, premijer Gutić je podcrtao da sve vlade u BiH u prioritetima svog djelovanja imaju brigu za boračke populacije, ali jedino Vlada Tuzlanskog kantona svake godine ima projekat kojim finansira odrađivanje volonterskog staža. “Ono što je važno kazati da smo neka dugovanja iz proteklih godina uspjeli da platimo.

Sada imamo dinamiku isplate stipendija mjesec za mjesec. Dugujemo još nešto malo, ali to nije ni blizu onog iznosa kada smo u februaru 2015. godine preuzeli mandat” kazao je Gutić.

(tuzlarije.net – Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Meni