Telefon: +387 35 282 296; Fax: +387 35 340 031; Email: bkctktuzla@gmail.com | bkctuzla@yahoo.com

logo 20 god 3

panel
100000
posjetilaca u godini
panel
400
događaja u godini
panel
23
godine rada

Bosanski kulturni centar Tuzla i vokalni ansambl „Iskre“ koji djeluje kao kulturno umjetnička sekcija BKC-a, organizatori su tradicionalnog godišnjeg koncerta ansambla "Iskre". Koncert koji će Iskre pokloniti Tuzli izazvao je veliko interesovanje kako zbog ansambla „Iskre“ koje su pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića nebrojeno puta pokazale zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja, tako i zbog raznolikošću programa i izborom muzičkih gostiju.
Specijalni gosti koncerta bit će Sonja Tešić-vokalna solistica, Nedim Čitaković- harmonika, Bend Zlatne strune i Zrinka Andrejaš- klavir.
Koncert će se održati u četvrtak 20. decembra u koncertnoj dvorani BKC-a Tuzla sa početkom u 19:30 sati a ulaz će biti slobodan.

1Bosanski kulturni centar Tuzla i vokalni ansambl „Iskre“ koji djeluje kao kulturno umjetnička sekcija BKC-a, organizatori su tradicionalnog godišnjeg koncerta ansambla "Iskre". Koncert koji će Iskre pokloniti Tuzli izazvao je veliko interesovanje kako zbog ansambla „Iskre“ koje su pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića nebrojeno puta pokazale zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja, tako i zbog raznolikošću programa i izborom muzičkih gostiju. 
Specijalni gosti koncerta bit će Sonja Tešić-vokalna solistica, Nedim Čitaković- harmonika, Bend Zlatne strune i Zrinka Andrejaš- klavir. 


Da kvalitet u interpretaciji pjesama ni ove godine nije izostao, još jednom su, pred mnogobrojnom publikom, pokazale, i dokazale, članice ansambla „Iskre“ na godišnjem koncertu koji se već tradicionalno održava u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.
- Godišnji koncert za nas znači uspješan kraj 2012. koja je bila izuzetno bogata nastupima, putovanjima i predstavljanjem naše Tuzle i Bosne i Hercegovine u najljepšem mogućem svjetlu. Ovim koncertom želimo se odužiti našim sugrađanima za svu njihovu podršku u protekloj godini, kao i obogatiti kulturni život našeg grada, kazala je za Tuzlarije Azra Bektašagić, članica "Iskri", koja je ovom prilikom u ime ansambla Iskre svim posjetiocima Tuzlarija čestitala predstojeće praznike.
U jednoiposatnom programu, koji je bio podijeljen u nekoliko žanrovskih dijelova, publika je uživala u narodnim, duhovnim, klasičnim i evergreen kompozicijama. Tako su se salom BKC-a prolamale pjesme „Rum dum dum“, „Čežnja za domom“, „Mene majka jednu ima“, „Hor Jevreja iz opere Nabuko“ i mnoge druge. Poseban dojam na publiku „Iskre“ su ostavile izvedbom božićne pjesme „Tiha noć“. Specijalni gosti koncerta bili su solistica Sonja Tešić, Tamburaški sastav "Zlatne strune", Nedim Čitaković kao pratnja na harmonici, te klavirska pratnja Zrinka Andrejaš, profesorica muzike. Kompletan program je izveden pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića.
- Čast mi je da sam opet dobila priliku da nastupim na koncertu „Iskri“. Smatram da su „Iskre“ jedan veoma bitan dio muzičke i kulturne scene našega grada, to je zapravo hor koji iza sebe ima već višegodišnju tradiciju i dokazan kvalitet, izjavila je solistica Sonja Tešić koja je na ovom koncertu izvela pjesme „Someone like you“ od Adele i "I can't make you love me“ koju je prvobitno otpjevala Bonnie Raitt.
U 2012. godini članice ansambla „Iskre“ uzele su učešće na festivalu horova u Italiji, zatim su nastupale širom Bosne i Hercegovine, a bilježe i niz uspješnih nastupa u našem gradu i Kantonu. Ansambl često gostuje na događajima kulturnog i humanitarnog karaktera. U ovoj godini ansamblu su se pridružile i nove članice, što sve nabrojano predstavlja jednu radnu i uspješnu godinu koja će ostati iza ansambla „Iskre“.

img8356gDa kvalitet u interpretaciji pjesama ni ove godine nije izostao, još jednom su, pred mnogobrojnom publikom, pokazale, i dokazale, članice ansambla „Iskre“ na godišnjem koncertu koji se već tradicionalno održava u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

- Godišnji koncert za nas znači uspješan kraj 2012. koja je bila izuzetno bogata nastupima, putovanjima i predstavljanjem naše Tuzle i Bosne i Hercegovine u najljepšem mogućem svjetlu. Ovim koncertom želimo se odužiti našim sugrađanima za svu njihovu podršku u protekloj godini, kao i obogatiti kulturni život našeg grada, kazala je za Tuzlarije Azra Bektašagić, članica "Iskri", koja je ovom prilikom u ime ansambla Iskre svim posjetiocima Tuzlarija čestitala predstojeće praznike.


Vokalni ansambl „Iskre“, koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a Tuzla, učestvovat će na 3. Međunarodni Festival Folklora Rimini 2012. koji će se održati od 17. do 20. maja u Italiji. Vokalni ansambl „Iskre“, pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, nebrojeno puta pokazale su zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja i upravo učešće na ovakvim festivalima daje im priliku da prikažu djelić bogatstva horske muzike koju vrijedno njeguju kroz svoje djelovanje te promovišu svoj grad na najbolji način. „Iskre“ su imale više stotina nastupa i samostalnih koncerata te učestvovale na brojnim značajnim kulturnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama.
Učešće na Festivalu će uzeti ansambli iz Italije, Slovenije, Poljske, Ukrajine, Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Češke, Slovačke, Bugarske i Mađarske.
BKC Tuzla
riminiVokalni ansambl „Iskre“, koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a Tuzla, učestvovat će na 3. Međunarodni Festival Folklora Rimini 2012. koji će se održati od 17. do 20. maja u Italiji. Vokalni ansambl „Iskre“, pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, nebrojeno puta pokazale su zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja. 

Bosanski kulturni centar Tuzla i vokalni ansambl „Iskre“ koji djeluje kao kulturno umjetnička sekcija BKC-a, organizatori su koncerta pod nazivom „Iskre svom gradu“. Koncert koji će Iskre pokloniti Tuzli izazvao je veliko interesovanje kako zbog ansambla „Iskre“ koje su pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića nebrojeno puta pokazale zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja, tako i zbog raznolikošću programa i izborom muzičkih gostiju.
Specijalni gosti koncerta bit će Eric Breton, Jasmin Mag, Sonja Tešić, Nedim Čotaković, Baletska škola „Amadeus“, Zbor „Iuventus Salinarum“ Tuzla, Hor Medžlisa Islamske zajednice Livno i Mješoviti hor UKUD „Zvonko Cerić“ Tuzla.
Koncert će se održati u subotu 29. oktobra u velikoj Sali BKC-a Tuzla sa početkom u 19 sati a ulaz će biti slobodan.
BKC Tuzla

iskre_oktobar_koncertBosanski kulturni centar Tuzla i vokalni ansambl „Iskre“ koji djeluje kao kulturno umjetnička sekcija BKC-a, organizatori su koncerta pod nazivom „Iskre svom gradu“. Koncert koji će Iskre pokloniti Tuzli izazvao je veliko interesovanje kako zbog ansambla „Iskre“ koje su pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića nebrojeno puta pokazale zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja, tako i zbog raznolikošću programa i izborom muzičkih gostiju. 


Ljubitelji horske muzike u subotu uvečer su imali priliku da uživaju u koncertu Ansambla “Iskre” iz Tuzle, pod nazivom “Pjesmom do srca”. Koncert je održan na platou ispred bivšeg kina “Centar” na Korzou, a u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli 2011”.
Pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, članice hora koncert su otvorile izvedbom Hor Jevreja iz opera “Nabuko”, a u nastavku večeri mnogobrojni Tuzlaci su imali priliku da poslušaju pjesme “Sinja magla”, “Mostarski dućani”, “Evo banke cigane moj”, “Čergo moja čergice”, "Kerko mori suto"…
Izvođenjem  zahtjevnog repertoara “Iskre” su pokazale zašto u gradu soli nemaju premca kada je u pitanju ovakav vid muziciranja. Njihov nastup pomno je pratio profesor Slavko Jović, koji je preko 35 godina vodio Ansambl “Iskre” kroz koji su prošle mnoge generacije mladih ljudi iz Tuzle. Iskre su mu se zahvalile na najbolji mogući način, tj. pjesmom i fantastičnim koncertom.
Na kraju koncerta, kao gost, nastupio je mladi pjevač Kenan Mačković iz Sarajeva, inače profesor klavira, koji je uz pratnju “Iskri” Tuzlake zabavljao pjesmama “Predaj se srce”, “Lejla”, “Djevojka”, “Pratim te” i “Dani prolaze”.
Koristimo ovu priliku da pozovemo sve naše sugrađane da prisustvuju humanitarnom koncertu pod simboličnim nazivom “Iskre i prijatelji za Damiru”, koji će biti održan 14. juna u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 20h. Sav prihod od ovog koncerta namijenjen je za liječenje Damire Subašić-Čajić, članice Ansambla “Iskre”. Karte po cijeni od 5KM mogu se kupiti u Marketing službica BKC-a i kod Seje i Vilija na Korzou.
BKC Tuzla/tuzlarije.net

img1823lVokalni ansambl „Iskre“, koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a Tuzla priredili su koncert za pamćenje za ljubitelji horske muzike u subotu, pod nazivom “Pjesmom do srca”. Koncert je održan na platou ispred bivšeg kina “Centar” na Korzou, a u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli 2011”. 


Pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, članice hora koncert su otvorile izvedbom Hor Jevreja iz opera “Nabuko”, a u nastavku večeri mnogobrojni Tuzlaci su imali priliku da poslušaju pjesme “Sinja magla”, “Mostarski dućani”, “Evo banke cigane moj”, “Čergo moja čergice”, "Kerko mori suto"… 


Vokalni ansambl „Iskre“, koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a Tuzla, osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na internacionalnom festivalu "Majske muzičke svečanosti" 14.maja 2011.god.
Na takmičenju je učestvovalo 36 horova iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.
Pod rukovodstvom maestra Emira Nuhanovića, vokalni ansambl „Iskre“ na ovom takmičenju osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju i tako se izborili da nastupe i na završnom koncertu u okviru proglašenja i pobjednika.
Ansambl "Iskre" izveo je najzanimljiviji program na festivalu. Dobri Hristov je autor kompozicije "Nine otpushcayeshi" kojom su "Iskre" pokazale da vladaju klasičnim horskim repertoarom.
Izvedba kompozicije "Sinja magla" Asima Horozića dobila je največi aplauz publike u dvorani. Francuski kompozitor Eric Breton je specijalno za ovu priliku napisao kompoziciju "Bratec martin" za ansambl "Iskre" u osam glasova, što je sigurno i doprinjelo da "Iskre" zasluženo dobiju prvu nagradu.
iskre_beij
˝Majske muzičke svečanosti˝ Bijeljina
 
Vokalni ansambl „Iskre“, koji djeluje kao kulturno-umjetnička sekcija BKC-a Tuzla, osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na internacionalnom festivalu "Majske muzičke svečanosti" 14.maja 2011.god.
 
Na takmičenju je učestvovalo 36 horova iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Pod rukovodstvom maestra Emira Nuhanovića, vokalni ansambl „Iskre“ na ovom takmičenju osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju i tako se izborili da nastupe i na završnom koncertu u okviru proglašenja i pobjednika.

Na „Međunarodnom festivalu folklora- Prag 2011“ održanom u subotu 12. marta, u Kongresnoj dvorani Top hotela u češkom glavnom gradu, učestvovali su predstavnici nekoliko zemalja Evrope i to: Češke, Grčke, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Armenije, Moldavije i Bosne i Hercegovine sa ukupno 46 ansambala, kulturno-umjetničkih društava, te drugih predstavnika kultura i tradicija ovih zemalja.
Bosnu i Hercegovinu su predstavljala 4 kulturno-umjetnička društva i to iz Republike Srpske tri društva te iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao jedine predstavnice bile su ansambl „Iskre“ iz Tuzle koje djeluju pri Bosanskom kultunom centru Tuzla kao kulturno-umjetnička sekcija.
Ansambl „Iskre“ su se predstavili u desetominutnom nastupu sa tri kompozicije pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, što je naišlo je na odličan prijem kod publike i popraćeno je dugotrajnim aplauzom
Osim učešća u oficijelnom dijelu festivala, predstavnici Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona Tuzla i predstavnice ansambla „Iskre“, uspostavili su prve kontakte sa predstavnicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, te dogovorili intenzivniju saradnju na kulturnoj razmjeni, kao i sa društvima i udruženjima Bosanaca i Hercegovaca koji žive i djeluju u Češkoj a porijeklom su iz BiH.
Zahvalnost za uspješnu promociju Bosanskog kulturnog centra, grada Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine na jednom od većih međunarodnih festivala ovog karaktera, kako po broju učesnika, tako i po broju zemalja učesnica, dugujemo  brojnim prijateljima ansambla koji su pomogli ovaj odlazak, kao i Općini Tuzla koja je finansijski podržala ovaj projekat.

iskre2obradjena

Zapažen nastup ansambla "Iskre" na "Međunarodnom festivalu folklora-Prag 2011"

Na „Međunarodnom festivalu folklora-Prag 2011“ održanom u subotu 12. marta u Kongresnoj dvorani Top hotela u češkom glavnom gradu, učestvovali su predstavnici nekoliko zemalja Evrope i to: Češke, Grčke, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Armenije, Moldavije i Bosne i Hercegovine sa ukupno 46 ansambala, kulturno-umjetničkih društava, te drugih predstavnika kultura i tradicija ovih zemalja. 


Najave dešavanja


vlada tk bkc 2

Kalendar dešavanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31