Bijenale otvorilo svoja vrata: Grand Prix osvojio Ivica Matijević

image001

Grand Prix 8. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Ivici Matijeviću iz Njemačke na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Autor je u domenu minijature na neobičan i originalan način ostvario slike objekte koje već dugi niz godina stvara i izlaže u Njemačkoj gdje postiže izuzetan uspjeh. Ivica Matijević izlagao je i u BiH minijature na samostalnim izložbama, a redovno učestvuje sa radovima na BUM BiH. Zbog obaveza autor nije bio u mogućnosti da prisustvuje na manifestaciji, te je nagradu u njegovo ime preuzeo akademik Enver Mandžić.

{youtube}Znhh0We3TpU{/youtube}

U ostalim kategorijama najviše nagrada su osvojili umjetnici iz Sarajeva. Nagrada za crtež pripala je Mustafi Skopljaku, za skulpturu Darku Šobotu, za slikarstvo Ilonki Jasak, svi iz Sarajeva, dok je Zeničanin Muhamed Bajramović dobitnik nagrade za grafiku.

– Meni ova nagrada znači puno, prije svega odgovornost za novim traganjima i istraživanjima u likovnoj umjetnosti. Moram reći da sam na jedan poseban način vezan za ovo Bijenale jer sam prisutan od samih početaka – kazao je Muhamed Bajramović kojem je ovo druga po redu nagrada na ovoj likovnoj smotri.

Specijalnu nagradu “Aleksandar – Aco Adamović”, nagradu koja je dobila ime po pokojnom likovnom kritičaru i historičaru umjetnosti, koji je dao svoj doprinos Bijenalu umjetnosti minijature BiH, dobila je Jelena Jovančov iz Crne Gore za rad u minijaturi.

Inače, ove godine žiri za dodjelu ovih prestižnih nagrada sačinjavali su: Akademik Enver Mandžić, prof. emer. dr. sc., Tuzla – predsjednik žirija, Biljana Vrbić Mačak, magistar slikarstva iz Zavidovića, Samir Sufi, produkt dizajner likovnih umjetnosti iz Tuzle, Maja Hrvanović, dr. vizuelnih komunikacija i magistar grafike iz Tuzle i Damir Midžić, akademski grafički dizajner iz Bihaća.

Kao opšti zaključak može se navesti da je 8. BUM BiH privukao nešto manji broj autora u odnosu na 7.BUM BiH, s tim da je broj autora iz inostranstva nadmašio očekivanja, kazao je akademik Mandžić.

– Iznenađuje relativno mali odziv umjetnika iz BiH što se može donekle pripisati i nedovoljnom propagiranju ove manifestacije obzirom na neizvijesno stanje u opštem tretmanu kulture u današnjem vremenu. Ipak sama manifestacija Bijenala umjetnosti minijature opstaje zahvaljujući najviše entuzijazmu uposlenika BKC-a Tuzla, sa vjerom da će ono što bude pokazano na 8. BUM BiH probuditi nadu u neka bolja vremena za domen culture – dodao je Mandžić.

Može se reći da je rukopis autora na Osmom Bijenalu umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, korjenito promjenjiv iz djela u djelo, iz jedne, u drugu, treću ili četvrtu likovnu oblast, kazao je prof. dr. Srđan Vukadinović.

– Život i umjetnost oduvijek komuniciraju na poseban način. Mnoge mijene umjetničkih i društvenih kretanja su prisutne na 341 izloženom eksponatu. Organizovanje Bijenala umjetnosti minijature, iz perioda u period, sve su više potvrda i dokaz da se ima velika potreba upravo za raznovrsnošću izražavanja, upravo za idejama i upravo za nekakvim izazovnijim i dragačijim formama. Za oblicima i estetikama ispoljavanja koje će nešto govoriti i biti bliske ljudima – dodao je Vukadinović.

U okviru ove manifestacije, kojom se više od decenije promoviše minijatura kao značajan segment likovne umjetnosti publika je bila u prilici pogledati 341 rad od 128 autora iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke, Holandije, Australije, Kine… Cilj manifestacije je da sačuva minijaturu i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

Kažimo i to da je 8. Bijenale “Umjetnosti minijature BiH” otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Svi zainteresovani građani izložbu mogu pogledati narednih mjesec dana.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni