˝Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle˝

img5183bc

U BKC-u održana kulturna manifestacija

Bosanski kulturni centar Tuzla u subotu uvečer je bio domaćin još jednog lijepog događaja. Naime, radi se o manifestaciji pod nazivom „Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle“ koja je održana u organizaciji JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, JU Bosanski kulturni centar Tuzla i Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka. U sklopu manifestacije održani su književni susreti pisaca Bihora i Tuzle, a nakon toga uslijedila je smotra foklora.

 

Čitalačkoj publici predstavljena je fotomonografija “Gornji Bihor/slike zavičaja” Latifa Adrovića, i promovisane su knjige ” Pod cvijetom vješala” Safeta Adrovića Vrbičkog, zatim ” Vječno uzaludno” i ” Objava zaborava” – Brahe Adrovića. Promotori su bili dr.sc.Vedad Spahić i Mehmed Đedović. Priliku za predstavljanje svojih djela imali su i mladi pisci Dijana Tiganj iz Bihora i Šeherzada Jakupović iz Tuzle. 
img5134l
 
 
– Ova kulturna manifestacija je organizovana u znak zahvalnosti petnjičkog kraja, Gornjeg Bihora, za donaciju koju su dali građani Tuzle. Donacija se sastojala od 3.500 knjiga koje sam prikupio sa svojim prijateljima od različitih institucija i pojedinaca. Ovo je prvi put da pisci Gornjeg Bihora učestvuju u Tuzli na jednom ovakvom događaju. S druge strane, KUD ” Bihor ” je do sada učestvovao na različitim smotrama na području Tuzlanskog kantona, a i oni su po prvi puta u Tuzli. Ovdje sa nama su i predstavnici iz Centra za kulturu ” Berane” i Kulturnog centra iz Petnjice, potpredsjednik Opštine Berane i još nekoliko radnika iz oblasti kulture koji dolaze sa tog područja “, istakao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr. Isat Skenderović. 
 
img5264t
 
U okviru smotre folklora predstavili su se KUD ” Bihor” Petnjica – Berane, KUD ” Gornja Tuzla”, KUD ” 27. juli ” Prokosovići – Lukavac, Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl ” Tuzla ” te KUD ” Behar” Tuzla. 
 
Predstavnici Doma kulture “Petnjica” dodijelili su zahvalnice za donirane knjige institucijama i pojedincima sa područja Tuzlanskog kantona. Također, predsjednik Kulturnog društva ” Bihor” Sinan Tiganj je dodijelio zahvalnice svim kulturno-umjetničkim društvima koji su učestvovali na ovoj manifestaciji.
 
img5156r
 
(S.P./tuzlarije.net)

 

Meni