˝Grabež˝ na sceni BKC-a Tuzla u utorak 9. Decembra: Predstava koja će probuditi radoznalost publike

1-1

Tuzlaci su konačno dobili odgovor šta znače natpisi na bilbordima koji su se pojavili u cijelome gradu, a na kojima piše “U Tuzli se pojavila Grabež”. Naime, “Grabež” je pozorišni komad koji je rađen u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Udruženja “Diva”, a djelo je Pavla i Tijane Jozić, diplomiranih dramskih i audio-vizuelnih umjetnika iz Smederevske Palanke (Srbija).

Predstava će premijerno biti izvedena 9.decembra na Kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra, najavljeno je na današnoj press konferenciji.
– Prvo su ostvareni kontakti, a onda je uslijedio dogovor za zajednički rad na ovom pozorišnom komadu. Vrlo brzo je došlo do rezultata, tako da smo već mjesec dana u procesu postavke ove predstave– rekao je za Tuzlarije režiser predstave Pavle Jozić.

U predstavi igraju mladi tuzlanski glumci: Nina Terzić, Mirna Mišković, Adnan Omerović, Katarina Krištić i Dženana Džanić. ´Grabež´´ je priča o četiri uposlenice jednog pariskog bordela, krajem dvadesetih godina dvadesetog vijeka. Svojim sadržajem, predstava nedvosmisleno koketira sa društvenim prilikama sadašnjice, postavlja niz pitanja od krucijalnog značaja za nas same, i objelodanjuje poražavajuće ali i katarzične istine u vezi sa pozicijom.

1-2
– Uočili smo da je pozicija žena u društvu izgubila svoju osnovnu funkciju. Čini mi se da se one ne snalaze u savremenom društvu i to je ono čime smo se bavili, ali smo htjeli da otkrijemo i uzrok svega toga. Smjestili smo našu priču u Francusku, u bordel 1920.godine. Sa te pozicije koketiramo sa tim problemom. Dakle, jedna možda malo provokativna tema i sadržaj, fino i kulturno dozirana bez ekstremnih situacija. Mislim da ćemo uspjeti probuditi radoznalost publike, te stoga koristim priliku da pozovem Tuzlake da dođu na predstavu – dodao je Jozić.

Prema riječima Mirele Ibrahimović Mehanović, umjetničkog rukovodioca BKC-a Tuzla, ova ustanova uvijek izlazi u susret projektima koji podržavaju mlade ljude.

– Nama je želja da kroz sve koprodukcijske projekte damo podršku umjetnicima, kao i domaćoj produkciji. Ovo nije jedini projekat na kojem smo do sada radili i u narednom periodu ćemo imati još sličnih predstava – kazala je Ibrahimović Mehanović.

1-3
Predstava počinje u 19:30, a karte po cijeni od sedam konvertibilnih maraka možete kupiti u Marketing službi Bosanskog kulturnog centra.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni