Izložba u BKC-u: Trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj

1

U povodu prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj, u Bosanskom kulturnom centru večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom “15. juli – Pokušaj državnog udara” u organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Na izložbi je prikazano više od 80 fotografija, koje su u noći sa 15. na 16. jula prošle godine uradili fotoreporteri Anadolu Agency, kao trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara i herojskog otpora turskog naroda.

2

Izložbu je svečano otvorio Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, koji je kazao da je ova izložba podsjetnik na ono što se dešavalo u julu prošle godine.

3

– Mi smo i na ovaj način željeli da iskažemo podršku narodu Turske. Svi znamo da su Bosna i Hercegovina i Turska dvije prijateljske zemlje, a s druge strane svi smo bili zabrinuti tih julskih dana kada se čula vijest o pokušaju državnog udara. Vlada Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar s ovom izložbom još jednom žele da pruže podršku Turskoj – kazao je Gutić za Tuzlarije dodajući da se na izloženim fotografijama može vidjeti patriotizam koji je pokazao turski narod tokom pokušaja državnog udara.

Direktor TIKE za Bosnu i Hercegovini Omer Faruk Alimdži kazao je da je okupljanje u Bosanskom kulturnom centru Tuzla zapravo sjećanje na šehide koji su svoje živote dali 15. jula prošle godine, kao i prilika da se obilježi dan pobjede demokratije u Turskoj.

4

– Zahvaljujući predsjedniku Republike Turske gospodinu Recepu Tayyipu Erdoğanu, koji je te noći pozvao narod Turske da izađe na ulice i da se goloruk suprotstavi izdajnicima, započet je otpor. Naš narod se odazvao tom pozivu i izašao na ulice, te je porazio tu malu skupinu koja je mislila da će veoma lako preuzeti vlast. Zbog toga smo ovu izložbu doveli i u Tuzlu, kako bi sa svima vama podijelili naše osjećaje i istinu o događajima te noći. Mi također svjedočimo da je te noći Bosna i Hercegovina u potpunosti bila uz Republiku Tursku, i vaša srca su kucala za naša srca – kazao je Alimdži za Tuzlarije.

Nakon Tuzle izložba će biti postavljena u Sarajevu.

Meni