Spektakularna izvedba opere u Tuzli: “Zmaj od Bosne” oduševio publiku, ansambl nagrađen dugotrajnim aplauzom(Foto/Video)

image001

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli večeras je izvedena opera Zmaj od Bosne, muzičko – scenski spektakl u kojem je učestvovalo preko 100 izvođača. Tuzlanska publika imala je priliku uživati u ovom ostvarenju, u kojem učestvuju sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, veliki Hor Opere i Balet, glumci i Sarajevska filharmonija.

Opera “Zmaj od Bosne” je topla i intimna priča o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, a libreto za ovu operu uradio je književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.
Muziku za operu je komponirao bh. kompozitor Asim Horozić, a režiju potpisuje profesor Ozren Prohić.

Književnik i dramaturg, Nijaz Alispahić, tvorac libreta za ovu predstavu iskazao je zadovoljstvo, jer je prvo gostovanje ove opere u njegovom rodnom gradu, Tuzli. Vrlo je važno da se ova opera prikazuje, smatra Alispahić, ocijenivši da je to herojska, bosanska, patriotska, historijska, a uz to i savremena opera.

Vršilac dužnosti direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić istaknuo je da je članovima Sarajevske filharmonije zadovoljstvo nastupati u Tuzli, dodavši da će ova opera biti izvedena i na festivalu u Ljubljani u julu ove godine.

Kazao je, da je komplentan ansambl opere imao težak i naporan rad tokom priprema ove opere, dodavši da je zadovoljstvo sarađivati i svirati djela s bh. kompozitorom, profesorom Asimom Horozićem.

-Zadovoljstvo nam je što smo mogli svjedočiti ovom fenomenalnom projektu, opere Zmaj od Bosne u BKC-u u Tuzli, izjavio je direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Edis Bajić.

Ističe da se značaj ove opere vidi i u libretu Nijaza Alispahića kroz priču o Husein-kapetanu Gradaščeviću, a po reakcijama publike i medija vidi se da je ostvaren pun pogodak, dodaje on. Zahvalio se svima koji su podržali ovu manifestaciju, izrazivši zadovoljstvo saradnjom s Narodnim pozorištem Sarajevo, čime je, kaže, započet projekat obilježavanja 20 godina postojanja BKC-a Tuzla.

Izvođenje opere u tuzlanskom BKC- u je i početak saradnje između Narodnog pozorišta Sarajevo i ove najposjećenije kulturne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni, a ovo je ujedno i prvo gostovanje opere nakon što je premijerno izvedena u Sarajevu u decembru 2016. godine.

Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila ansambl opere. Na sceni su se pojavili Asim Horozić i Nijaz Alispahić, te reditelj opere.

{youtube}jD-gR9P5k1U{/youtube}

Fotografije:

(Nezavisni.ba)

Meni