Sjajan posao mladih tuzlanskih glumaca: Veliki aplauz na pretpremijeri predstave ˝Bosanska bajka”

image001

Predstava “Bosanska bajka”, pod režiserskom palicom tuzlanskog glumca Nedima Malkočevića, večeras je u Bosanskom kulturnom centru doživjela svoju pretpremijeru.

{youtube}JVN_5xai7H8{/youtube}

Riječ je o predstavi koja je namijenjena za djecu osnovnih škola, da na jedan bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputi osnovce u bosansku historiju, tradiciju i ljepotu. Jedan od glavnih zadataka predstave jeste i da se bavi očuvanjem bosanskog jezika, njegovanjem njegove vrijednosti i ljepote.

Malkočević je kazao kako se nada da će najmlađa publika barem 50 minuta, koliko traje predstava, biti zadovoljna svojom zemljom a istovremeno i ponosna na svoju zemlju.

– Predstavu smo radili povodom Dane nezavisnosti Bosne i Hercegovine i mislim da je ovakva vrsta patriotizma potrebna u okolnostima u kojim živimo, kada se ne iskazuje dovoljno ljubavi prema svojoj domovini. U nedostatku tih emocija ova je predstava definitivno podstrek budućnosti – kazao je Malkočević za Tuzlarije.

U ovoj originalnoj i jedinstvenoj predstavi igrali su mladi glumci Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Oni igraju troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige ostaju začarani. Kako bi se oslobodili oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. Tokom svog putovanja kroz BiH oni upoznaju vilu s Majevice, pastira sa Vlašića, ribara iz Krajine, uče o sevdalinci, o bosanskim rijekama, starim riječima, o stećcima, prvom bosanskom kralju, o bosanskoj hrani, te se bore protiv vještice.

Publika je kraj predstave dočekala na nogama te dugotrajnim apluzom pozdravila mlade glumce koji su odradili sjajan posao.

Premijera predstave je zakazana za 27. februar u 12 sati, dok je prva repriza istog dana u 14 sati. Predstava je na repertoaru i 28. februara u 12 sati.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni