Čarolija najmlađih u BKC-u: Djeca pjesmom izgradila most od Tuzle do Srebrenice

image001

“Ruka prijateljstva”, naziv je koncerta kojeg su večeras u Bosanskom kulturnom centru združenim snagama realizirali članovi hora “Superar” iz Srebrenice i mališani iz tuzlanskog hora “Slavuj”.

{youtube}YPG2gSaYAjs{/youtube}

Ideja za koncert je proistekla iz poznanastva rukovodilaca ova dva hora, Renate Bagarić i Ismara Porića, te njihove želje za povezivanjem djece kroz radost zajedničkog muziciranja.

Srebrenički hor “Superar” je osnovan uz podršku Fondacije “Bauern helfen Bauern” Salzburg (Seljaci pomažu seljacima). Riječ je o multietničkom projektu pomirenja, koji pruža priliku djeci iz Srebrenice, Bratunca, Potočara, Skelana iskusi važnost i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike.

Ismar Porić, umjetnički direktor ovog hora kazao je da je u početku projekta “Superar” učestvovalo samo sedam učenika.

– Mi smo zapravo jedan muzički pokret koji ove godine proslavlja 5. godišnjicu postojanja. Sa velikim ponosom danas mogu reći da našu školu pohađa više od 400 učenika i imaju nastavu iz hora, plesa, klarineta, udaraljki, harmonike, klavira, gitare i časove njemačkog jezika. Kroz ovaj pokret mi također želimo da pokažemo da muzika nije privilegija bogatih, te da ona treba biti dostupna svima – kazao je Porić dodajući da mladi ljudi iz Srebrenice žele pjevati zajedno bez obzira na nacionalnost.

Dodao je da je nastup mališana u Tuzli jedno novo iskustvo za njih, a i prilika da stvore nova prijateljstva.

– Ovo je naš prvi nastup pred tuzlanskom publikom. Večerašnji program koji smo izveli je bio stilski raznovrstan. Mi imamo malo drugačiji i interestaniji pristup repertoaru, tako su naši mališani pjevali od rock ´n´ roll pjesama, zatim sevdalinki, pa sve do poznatijih hitova stranih pjevača – kazao je Porić za Tuzlarije.

Kada je u pitanju tuzlanski hor “Slavuj”, on je osnovan u februaru ove godine pod rukovodstvom dirigentice Renate Bagarić. Hor je zamišljen tako da djeca od šest do dvanaest godina kroz igru, pjesmu, druženje, dobre tekstove i aranžmane i kvalitetnu muziku, izgrađuju svoju ličnost.

– S ovim koncertom smo počeli graditi jedan most prijateljstva sa Srebrenicom. Prvi put smo na našem nastupu ugostili hor koji nije iz Tuzle i posebno sam sretna što su to upravo mališani iz Srebrenice. Širimo poznanstva kroz radost muziciranja i pjevanja – kazala je Bagarić za Tuzlarije.

Organizaciju ovog koncerta pomogli su Bosanski kulturni centar i Grad Tuzla.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni