Film o tuzlanskim olimpijcima: Promoviran ˝San o krugovima˝

image001

“San o krugovima” naziv je danas premijerno prikazanog dokumentarnog filma autora Zorana Pavljaševića o tuzlanskim olimpijcima. U filmu, koji je prikazan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, riječ je o sportistima koji su rođeni ili su trenirali u Tuzli, a koji su se takmičili na Olimpijskim igrama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Film, koji je sniman dvije godine, govori o životu i sportskim počecima, usponima i padovima 17 sportista, od kojih su najtrofejniji košarkaš Mirza Delibašić i rukometašica Svetlana Ceca Kitić, koji su sa Olimpijskih igara dva puta donijeli trofeje. Oboje su osvojili srebro i zlato, ali svakako je i učešće ostalih sportista vrlo značajno, jer je i sam odlazak na Olimpijske igre velika stvar”, izjavio je Pavljašević.

Prema Pavljaševićevim riječima, premijera filma upriličena je dan uoči 15. godišnjice Delibašićeve smrti.

“Inače, Delibašić je i najtrofejniji košarkaš svijeta, jer ne postoji ništa u košarci što se može osvojiti, a da on to nije osvojio”, navodi Pavljašević.

U filmu učestvuju: Vinko Galušić, Svetlana Ceca Kitić, Marijan Beneš, Zlatan Saračević, Mara Lakić-Brčaninović, Razija Mujanović, Dragan Perić, Dževad Šećerbegović, Kada Delić, Miki Vuković, Damir Mulaomerović, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Dražen Dalipagić, Zoran Slavnić, Zdravko Kurilić, Muhamed Latifagić, Ensar Hajder, Sead Hadžijahić i drugi.

Košarkašica Mara Lakić-Brčaninović s reprezentacijom bivše Jugoslavije u Seulu je 1988. godine osvojila srebrnu medalju, a tadašnji jugoslovenski tim u finalu je igrao protiv Sjedinjenih Američkih Država.

“Sam put do Olimpijskih igara bio je mukotrpan, ali trener Mihajlo Miki Vuković i stručni štab imali su viziju za taj put, koji je san svakog sportiste”, kazala je Lakić-Brčaninović.

Dokumentarni film “San o krugovima” rađen je u produkciji “Star Art” i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

(tuzlarije.net – Agencija Anadolija)

Meni