˝Ramazan mubarek˝: Tuzlanski horovi uljepšali predblagdansku atmosferu

image001

U povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana, u Bosanskom kulturnom centru večeras je održana svečana ramazanska akademija pod nazivom “Ramazan mubarek”. Akademiju su organizovali Behram-begova medresa u Tuzli, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Bosanski kulturni centar, a pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog.

Prema riječima Mensura Husića, pomoćnika direktora za nastavu Behram-begove medrese u Tuzli radi se o veoma značajanoj svečanosti na kojoj se najavljuje dolazak najdražeg musafira – mubarek Ramazana.

– Ramazan je mjesec velikih blagodati, solidarnosti, to je mjesec u kojem se afirmiraju porodične vrijednosti. Ono što posebno treba istaći kada je u pitanju ova akademija, jeste da je kompletan program posvećen ibadetima u mjesecu Ramazanu, zatim suosjećajnosti, brizi za siromašne i organizovanju zajedničkih iftara – dodao je Husić.

Program je započeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, a nakon toga uslijedili su nastupi horova Behram-begove medrese, Medžlisa Islamske zajednica Gazi Turali-beg, a po prvi put na jednoj ovakvoj svečanosti učenjem ilahija i kasida te izvedbom sevdalinke predstavio se i hor Osnovne škole Novi Grad.
{youtube}nM0PHGUQQzk{/youtube}

– Kada je bilo takmičenje iz vjeronauke u našoj školi, ja sam kao nastavnik muzičke kulture imala zaduženje da pripremim hor kako bi uveličali otvorenje takmičenja. Tom prilikom smo izveli dvije ilahije i sevdalinku koja se našim gostima jako dopala i onda su nas zamolili da budemo njihovi gosti na ovoj svečanoj akademiji što smo mi naravno i rado prihvatili, jer djeca vole da nastupaju i da se čuje za njihov rad koji su ostvarili tokom godine, kazala je Sanela Kadrić, nastavnica muzičke kulture u OŠ Novi Grad Tuzla.

Tokom programa prisutne je poselamio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je pohvalio nastup svih horova i svim prisutnim zaželio sretne i berićetne ramazanske dane. Program je bio obogaćen i prigodnim recitalima o Ramazanu koje su govorili učenici Behram-begove medrese.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni