Žiri 7. Bijenala „Umjetnost minijature BiH“ odabrao radove za nagrade

1

Bijenale „Umjetnost minijature BiH” je manifestacija na kojoj se predstavljaju stvaraoci, djela i ljubitelji likovne umjetnosti povezani konkretnom formom. Radi se o promovisanju malog formata u regionu, pa i šire, što je BKC Tuzla kao organizator i producent manifestacije prepoznao i već sedmi put afirmiše minijaturu, kao specifičan likovni izraz.

Na 7. BUM BiH prema odluci selekcione komisije učestvovaće 176 autora sa 469 radova, koji će biti predstavljeni na izložbi otvorenoj u galeriji BKC Tuzla od 21. oktobra do 21. novembra tekuće godine. Proteklog vikenda izvršeno je i žiriranje radova, koji će se takmičiti za nagrade u kategorijama slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i instalacija. Pored ovih, biće dodjeljena nagrada „Aleksandar Aco Adamović”, te Grand Prix 7. BUM BiH.

2

Stručni žiri u sastavu akademik Enver Mandžić, predsjednik žirija (Tuzla), te članovi profesorica Marina Trogrlić, kustos umjetničke galerije Brčko (Brčko), Snježana Vlatković, akademski grafičar i slobodni umjetnik (Bijeljina), Drago Handanović, akademski slikar (Doboj) i Senaid Buljubašić, akademski slikar (Srebrenik), izvršio je odabir radova za dodjelu nagrada na ovogodišnjem Bijenalu.
O načinu odabira radova i ovogodišnjem Bijenalu “Umjetnost minijature BiH” govore Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla i direktor 7. BUM BiH i akademik Enver Mandžić, predsjednik stručnog žirija…

Nagrade u svih šest kategorija biće dodjeljene na svečanoj ceremoniji otvaranja 7. BUM BiH 21. oktobra 2013. godine.

„Minijatura je poseban izraz autorove duše, koji treba predstaviti u tačno određenim dimenzijama. Minijatura je poput haiku poezije koja je svedena na sedamnaest slogova a u kojoj pjesnik kaže sve što želi”, mišljenja je Vojislav Vujanović, likovni kritičar.

BKC Tuzla

Meni